Dramatik i extrema XCAT

Dramatik i extrema XCAT

Gustav Morin

Helgens XCAT-race i italienska Arona blev det mest dramatiska någonsin med tät racing, krascher och flippar. Svenska racingesset Erik Stark deltog för första gången.

Erik Stark har vunnit flera stora race i Formel 2-klassen sista åren. I helgen tog han för första gången plats i navigatorsätet i Team Westerlund Racings X-Cat bredvid föraren Joakum Kumlin.

Tidsträningen som avgör från vilken position man får starta gick sådär för svenskarna. De fick starta på sjunde plats, alltså i mitten av fältet. Det är egentligen helt ok under rådande förhållanden, men teamet har högre ambitioner. Inför racet var de även tvungna att skifta maskiner, samt laga en spricka vid akterspegeln. Kort sagt var blev detta en intensiv helg för serviceteamet.

Fullt ös och krascher
Racet startade under mycket goda väderförhållanden. De oerfarna teamen verkade tro att det var omöjligt att slå runt med dessa stora kattor och gav järnet i alla lägen. Det började med att italienska teamet Consul Brokers flippade. Sedan fortsatte Victory-teamet med en rejäl vurpa. Båda gångerna var räddningsteamet snabbt på plats. Båtarnas sittbrunnar höll bra och besättningarna var ok, om än omskakade.

Efter tredje starten flöt racingen på utan något större drama och hemmafavoriterna Tomas Polli och Matteo Nicolini tog sensationellt hem segern.

Straffrunda
Erik Starkt och Joakim Kumlin höll länge en bronsplats men gick på en boj och fick en straffrunda. För det fick de en straffrunda och slutade därmed på femte plats.

Läs mer på Svera.org och följ Team Westerlund på Facebook.

Gustav Morin

racing_motorsport_2013_X-Cat_bildspel_X-Cat_7

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

E1-batracíng-inledning

Svenska Formel-1 esset satsar på elbåtsracing

Formel1-VM-2023-prispall

Svensk storslam – etta och tvåa i Formel 1-VM 2023

Jonas-Andersson-F1-Team-Sweden

Formel 1 VM live – upplagt för dubbelt svenskt på pallen

H1_Unlimited_turbinracing

H1 Unlimited – 320 km/h i världens snabbaste båtracingklass