Eldrivna träbåten slår rekord – snabbast runt Isle of Wight

Eldrivna träbåten slår rekord – snabbast runt Isle of Wight

Alfred Ahlberg

spirityachts-BARTechnolgoies
Spirit Yachts och BAR Technologies testar gränserna för vad som är möjligt för en eldriven bärplansbåt byggd i trä.

Spirit Yachts och BAR Technologies skapar nya rubriker. Denna gång krossar bärplansbåten i trä rekordet runt Isle of Wight för eldrivna båtar med fyra timmar!

Det är inte första gången vi på Hamnen.se skriver om BAR Technologies kärleksbarn med det välrenommerade varvet Spirit Yachts. Båten med de långa och tungvrickande namnet – SpiritBARTech35EF, ja det skrivs ihop på det viset – är sannerligen ett unikt stycke flytetyg.

Båten som tack vare sin skrovform och sina bärplan har en påstådd räckvidd på 100 sjömil har nu slagit rekord, om än ett ganska säreget sådant.

Läs även:
Hundra mil på en laddning – Spirit 35 EF ska krossa motståndet
Spirit 35 Foiler – eldriven klassisk träbåtsracer på bärplan
Spirit 35 – världens första foilande elbåt i trä

Round the Island är främst känd som en kappsegling som årligen lockar över 1 000 besättningar. Men även andra rekord brukar försöka slås runt Isle of Wight. Nu senast av SpiritBARTech35EF.

För den som vill köpa båten lär man få hosta upp rejäla summor, dessutom byggs den i en mycket begränsad upplaga.

Vad är det då för rekord?

Runt Isle of Wight på kortast tid av en eldriven farkost. Visserligen är rekordet ett ganska så smalt sådant men marginalen den Spirit och BAR Technologies gör det ändå nämnvärt. Det tidigare rekordet på knappa sex timmar totalkrossades nämligen med en ny tid på endast en timme och 56 minuter.

Om Spirit Yachts är kända för fernissa och vackra linjer är BAR Technologies trumfkort fart- och prestandaoptimering. Företaget som ligger bakom designen på Storbritanniens senaste America’s Cup-satsning är ett företag som inte lämnar något på bordet när det kommer till innovation inom marinsektorn.

I och med sina kopplingar till America’s Cup var det sannolikt relativt enkelt att få tag i en erfaren skeppare med. Turen föll på den namnkunniga Ben Ainslie med flertalet olympiska guld och triumfer på andra håll.

Bredvid sig hade han Simon Schofield, teknisk chef på BAR Technologies.

– Vi var ganska säkra på att vi skulle lyckas slå rekordet. Men att göra det på den tid vid gjorde överskred alla våra förväntningar och det lär krävas mycket för att slå det nya rekordet.

Alfred Ahlberg

spirityachts-BARTechnolgoies

Visa 2 kommentarer

2 kommentarer till “Eldrivna träbåten slår rekord – snabbast runt Isle of Wight”

    • Svårt att säga då det är inte är något som publicerats från Spirit eller BAR Technologies. Däremot så kan vi gissa att sträckan man kört är på 50 sjömil, det är nämligen hur långt man seglar under regattan med samma namn. Skulle banan vara snarlik vilket, jag antar att den är, betyder det att båten hållit en snittfart på strax över 25 knop.
      /Alfred

      Svara

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Baltic_111_Raven

Baltic 111 Raven – här testas den extrema kolfibercruisern

Här byggs världens största eldrivna passagerarfärja

Här byggs världens största eldrivna passagerarfärja

Storsjö_720_test

Test: Storsjö Electric – nytt fossilfritt liv i gammal snipa

RIB Unlimited visar hur ett effektivt är en stor del i att bygga en framgångsrik elbåt.

Världspremiär på Elbåtsmässan: RIB Unlimited ger ny 8-metersbåt