Männen bakom Nimbus har skapat sin drömbåt

Gustav Morin

Gustav Morin

Epoca är resultatet av över 40 års-brinnande båtintresse. Här förenas stiliga linjer och smarta funktioner med vackra material och ett modernt skrov signerat Mannerfelt.

När Nimbus gick i konkurs ifjol hade bröderna Wiklund klivit av tåget för länge sen.

Medan deras gamla bolag svajade var de i full gång att fulländada sina drömmars båt tillsammans med designernteamet Mannerfelt.

Och nya modellen Epoca Sport är en båt som sticker ut från mängden.


Nimbusfolk lär falla
Många som håller Nimbus som sin favorit lär falla för Epoca. Den följer en liknande stil men är förfinad och elegant moderniserad med minimalistiskt utförande med lyxiga inslag av högglanslackad valnöt.

Stolsryggarna och den välvda instrumentpanelen i trä, tillsammans med knappar i metall och ratt i mocka är detaljerna som gör helheten.

Förarmiljön ska påminna om den i en bil. Om Wiklundarna lyckats på den fronten får vi återkomma om i en framtida test, men vad man kan bedöma direkt är att allt överflödigt rensats bort.

Epoca Sport är som en blandning mellan en racig Porsche, en Prius och en gammal soffPontiac. På instrumentpanelen finns egentligen bara en stor plotter. Inga klassiska mätare. Inga onödiga knappar. Förarsoffan mäter 1,75 meter på bredden och hela familjen lär få plats och en fin detalj är den härlig takluckan i canvas.

Polsk som Paragon
Plastarbetena genomförs i Polen på samma varv som bygger Paragon och X-Yachts. Skroven är byggda i vakuuminjicerad sandwich med divinycell som distansmaterial, allt för att hålla vikten nere och styrkan uppe.

Epoca finns i två utföranden, Coupe och nya öppna modellen Sport. Båda är gjorda för ståtliga och behagliga färder. Båten har två steglister som ska göra den lättdriven och synnerligen sömlös till planingsläge. Den är stabil snarare än snabb med sitt rejäla midjemått på 2,86 meter.

Ingen sovplats
De är inga bobåtar. Det finns inte ens några kojer och man har rensat bort pentryt. Stick i stäv mot många daycruisers som prompt ska fälla in en rackig skiva med en gasolplatta i skrovsidan, smyga in en vask på något märkligt ställe och alltid stoltserar med olika spännande sätt för att klämma in så många sovplatser som möjligt.

Epoca handlar om att finåka till sommarstället eller skärgårdskrogen.

Kanske tar man ett dopp på vägen. Bara att fälla ner akterspegeln via en knapp. Upp kommer man via en integrerad badstege. Annars är det ju enkelt att sälhasa sig upp då vattenytan bara än någon centimeter ner.

Toafokus
Något som absolut inte kan prioriteras bort är toaletten. Det verkar i alla fall bröderna rörande överens om då de satsat på ett rejält tilltaget utrymme i fören med stora bänkar på sidorna och ett snitsigt handfat.

Även designern Ted Mannerfelt sägs vara nöjd med den placeringen, då det gav mer utrymme att utforma en fin förarplats utan att kompromissa med en nergång från cockpit.

Fint och finurligt
Det finns flera fina och finurliga detaljer, som till exempel bågen som gasreglaget är fäst vid. Det ska motverka att man ofrivilligt gasar på när båten flyger i hög sjö.

Prislappen ligger på 1 575 000 kr med ordenligt utrustning inkluderat.

Om det blir en storsäljare? Tveksamt. Detta är ju brödernas egna dröm som blivit verklighet. Frågan är om fler delar den.

Epoca Sport:
Längd: 7.50 m
Bredd: 2.86 m
Vikt: 2 100 kg
Bränsle: 200 l
Motor: Volvo Penta D3 200 hk
Maxfart 34 knop
Pris: 1 575 000 kr
Mer info: www.epocayachts.se.

batar_motorbatar_2013_Epoca_Puff_Epoca-2

Relaterade artiklar

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar