Erik Stark världsmästare!

Redaktionen

Redaktionen

Erik Stark behövde placera sig bland de åtta främsta i den sista deltävlingen för att säkra sin femte världsmästartitel. 
Och gjorde det.

Saken är klar. I en komprimerad sista deltävling i Sasolburg, Sydafrika, där tidsträningen avgjordes samma dag som huvudtävlingen, lyckades Erik Stark först knipa pole position för att sedan vinna starten i huvudtävlingen. Därefter höll han ledningen ända in i mål.

Det blev sålunda aldrig någon riktig fight. Erik kunde köra i mål som segrare i såväl den sista deltävlingen som i VM-serien efter totalt 40 varv på en bana där varje varv tar drygt 50 sekunder att köra. Dessutom fick han sköna besked från teamet under racet att det enda riktiga hotet för totalsegern, skånepågen Ola Pettersson, tampades nere på en plats mellan 8 och 10.

Ola slutade ändå på en andraplats totalt i VM. Sverige har för övrigt många starka kort i Formel 2–cirkusen. Se resultatlistan längst ner.

– Men jag ska villigt erkänna att förhållandena ändå var ganska jobbiga, säger Erik. Och fortsätter:

Det blåste hårt och banan var gropig. Dessutom var det luriga korsvågor från åskådarbåtar. Man kan aldrig slappna av i båtracing på den här nivån. En vurpa sker så lätt och skillnaden mellan succé och katastrof är hårfin.

Erik som har slagit runt otaliga gånger körde taktiskt och skapade en liten extra säkerhetsmarginal genom att undvika att krama ur det absolut sista ur sig och ekipaget. Efter målgången blev det grillfest och firande i dagarna två med teamet och familjen.

Nu stannar han kvar i Sydafrika på semester i två veckor innan det nya livet i den stenhårda Formel 1-cirkusen tar vid. I januari beger sig teamet till Abu Dhabi för de första testkörningarna innan säsongen drar igång med den första deltävlingen i Quatar i början på mars.

Till sist kan Hamnen.se meddela att Eriks blivande stallkamrat, den norska racingstjärnan Marit Strømøy, avslutade säsongen starkt genom att slå ut självaste regerande världsmästaren Shaun Torrente från Team Quatar i ett duell-race. En merit som hon till sist toppade med en fjärdeplats i Abu Dhabi, personbästa.

Totalt slutade Marit på en åttonde plats i Formel 1–cirkusen 2013 vilket också det är personligt rekord.

Resultat 2013 VM Formel 2:
1. Erik Stark, Sverige
2. Ola Pettersson, Sverige
3. Paolo Zantelli, Italien
4. Johan Österberg, Sverige
5. Jonas Andersson, Sverige

8. Tobias Söderling, Sverige

14. Erik Edin, Sverige
18. Bimba Sjöholm, Sverige

racing_motorsport_2013_F2_VM_Sydafrika_Puff_F2_Racing_1

Relaterade artiklar

Class P1 Offshore.

Class 1 – svensk debutsuccé i tungviktsklassen!

Victory_Team_Erik_Stark_speed

Erik Stark – nu gäller det!

racing_motorsport_2018_NordborIndien_Ingang_ErikStarkIngang

F1 – starka nordbor tar för sig!

racing_motorsport_2018_StarkLondon_Inganbg_StarkLondonIngang

F1 – Stark vann i London!

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar