F2 Grand Prix på Riddarfjärden – publikfest för alla som älskar fart

Gustav Morin

Gustav Morin

Stark1_2I helgen körs  STHLM Grand Prix, en VM-deltävling i Formel 2, på Riddarfjärden. Det är 20 år sedan en VM-fest av detta slag kördes i Stockholm och det kommer att bli häpnadsväckande. Hamnen.se kommer att vara på plats för att göra en TV-produktion som kommer att visas på Viasat Motor och i Hamnens egna spelare.

Efter premiären för Världsmästerskap i Formel 2 båtar utanför Cagliari, Italien, den gångna helgen har regerande världsmästaren Erik Stark en tuff utmaning att försvara sin fjolårstitel i nästa tävling som går på Riddarfjärden i Stockholm den 16-17 juni. Erik körde mycket bra i Italien och startade på pole position men kunde inte rå på den snabba norrmannen Pål Virik Nilsen. Erik slutade på en andra plats, Johan Österberg på fjärde samt Tommy Wahlsten som nummer tio. Det var blåsigt och mycket gropig sjö i Italien. Det passade norrmannen och hans båt bra.

Erik Stark var Rookie och säsongens vilde under 2010, det hände en hel del under hans framfart då. Ifjol så klev han upp ett par pinnhål och vann första VM racet, höll sedan VM-ledningen säsongen igenom. De svenska förarna var då bäst förberedda, det gav dem försprång som höll hela säsongen ut. Nu är det en ny säsong.

Både Erik Stark, 24 år från Täby, samt Johan Österberg, 36 år från Eskilstuna, har gått den långa vägen inom båtsporten. De började i ungdomsklasserna och har kört många race mot varandra och utvecklats hela tiden. Båda har ambitionen att ta årets VM-titel och framförallt att vinna i Stockholms GP som körs på Riddarfjärden mitt i huvudstaden. Hamnen.ses racerbloggerska Bimba Sjöholm gör sitt första race i F2-klassen.

Samtidigt med F2 VM i Stockholm körs även ett direkt avgörande Europamästerskap i F4s med flera duktiga Svenska deltagare. Med två tävlingar körda i serien så har Tobias Söderling tagit första platsen, Daniel Sparring på tredje plats och Oskar Samuelsson på nionde plats. Senaste tävlingen gick i Franska Epinay med vinst för Tobias och en andra plats för Daniel. Oskar Samuelsson har tre VM silver i klassen, nu är han sugen på ett guld.
Nu hoppas vi på fortsatta framgångar på hemmaplan för våra duktiga svenskar när Kungliga Motorbåts Klubben arrangerar F2 VM samt F4s EM den 16-17 juni på Riddarfjärden.

VM_Sthlm
Riddarholmen kommer från och med fredag förvandlas till racingdepå. Härifrån går också starterna.

Bimbas_bat
Formel 2 är fem meter långa katamaraner, försedda med 200 hk motorer på akterspegeln som ger dem en toppfart på 100 knop.

Relaterade artiklar

racing_bankappsegling_2017_LaserVMStalheim2_Ingang_JasperVMLaserIngang

Jesper Stålheim femma i Laser–VM

racing_motorsport_2015_ErikKrasch_Ingang_StarkKraschIngang

Svenska F1–stjärnan i dramatisk krasch

racing_bankappsegling_2015_M32_Stockholm_M32_Sthlm_ALite

M32 Series – finalen LIVE i Stockholm

racing_motorsport_2014_ErikStarkVM_Ingang_ErikStarkIngang

Formel 2 – Erik Stark världsmästare igen!