Finnmaster Pilot 8.0 gör det häftigt med hytt

Gustav Morin

Hyttbåtstrenden är långt ifrån över och det är inte så konstigt. Hur mycket man än älskar snygga daycruisers förblir hyttbåten det bästa valet för inbitna svenska båtmänniskor. Finnmasters senaste kvalar in bland de coolaste i klassen.

Vill man bre på stort i hyttbåtsgräddan måste man satsa på en Targa, Paragon, Nord Star, Minor eller kanske en Delta. Men vill man ha mer bang for the buck, alltså stor funktion utan att nedprioritera design och stil helt, så verkar Finnmasters 8.0 vare ett riktigt hett alternativ.

Förra året släppte Finmmaster sin modell 7.0 och detta är uppföljaren som ska komma till Sverige i vår.

Rätt med hytt
Finnmaster Pilot 8.0 har hyttbåtens alla fördelar med stor skyddad förarplats, bra sittplatser i färdriktningen för upp till fem personer, matplats för fyra och pentry med stor entré ut till akterdäck.

Samtidigt har man klämt in en öppen fritidsbåts fördelar men stora yttre ytor med en rejäl soffa och ett bord i aktern och en stor solbädd i fören.

Ruffen rymmer en stor koj i förpiken och ytterligare en om babord. Toalett finns direkt vid nedgången om styrbord.

Några detaljer som lyfter helhetsintrycket är de stora ventilerna i skrovsidorna. Det är såklart alltid trevligt med mycket ljus och att kunna se ut men att även lyckas få båten att se tuffare med två blaffiga rutor är riktigt bra jobbat.


Helomvändning
Jag har tills i sommar aldrig riktigt gillat hyttbåtskonceptet och inte rekommenderat det till fritidsbåtsfolk. De vill ju ändå bara vara på vattnet när det är fint väder. Eller?

Nej, det är inte sant. Vi väljer inte vädret och kommer, vare sig vi vill eller inte, att åka båt även när molnen hopar sig och regnet strilar. Och då är hyttbåten svårslagen.

Bekymmersfritt
Jag har märkt att man med hyttbåt alltid kommer fram utvilad och att slippa bylsa på sig tre lager kläder så fort man ska ut i båten är en fröjd.

Hyttbåten gör att man kan åka båt precis som man åker bil. Bekymmerslöst i t-shirt, oavsett väder och temperatur. Och gillar man äventyr kan man enkelt surra både surfbrädor och kajaker på taket. Var gör man av dem på en daycruiser?

I våras lanserade vi vårt nya reportagekoncept ”Upptäcktsresan” och körde från Varberg till Stockholm i en Beneteau Barracuda 7 under några kyliga vårdagar. 
Tack vare hytten var det inga problem.

Att jag tycker Finnmasters nya modell känns extra lyckad är för att de lyckats med designen och att de på ett till synes trevligt sätt klämt in fyra kojer och en rymlig och funktionell hytt tillsammans med ett rymligt akterdäck. Storleken på åtta meter känns också lagom för en familj.

38 knop
Om detta stämmer i praktiken och om båten går bra i sjön och att hyttern inte fungerar som resonanslåda hoppas vi få återkomma till i ett test. Den främsta konkurrenten är Askeladdens P80 Weekend men även Beneteaus Barracuda 9 lär vara ett alternativ.

Finnmaster Pilot 8.0 levereras med Yamahamotorer. Den har testats med dubbla 150-hästare, vilket ger en toppfart på 38 knop och säkerligen fin acceleration.

Men på grund av dubbla kostnader för försäkring och service lär den säljas mest med en enkel Yamaha 225 hk som nu finns med cylindervolym på 4,2 istället för 3,3 liter. Den ska ge bättre acceleration och lägre ljudnivå och förbrukning. Den väger 15 kg mindre och levereras med elektroniskt mjukväxlande reglage. Frågan är om det är värt nästan 40 000 kr, vilket är prisökningen mot föregångaren som fortfarande finns i butik

Fakta Finnmaster Pilot 8.0:
Längd: 8.40 m
Bredd: 3.00 m
Vikt: ca 3 000 kg
Djup: 0.8 m
Kojplatser: 4+2

Pris: 699 000 kr ex motor. 933 000 kr med nya Yamaha 225 hk.

batar_motorbatar_2013_Finnmaster_Pilot_8.0_puff_FInnmaster_Pilot-14

Relaterade artiklar

Hamnen_test_Alukin_C_650

Alukin C 650 – första intrycken från testen

tuff-hyttbat-i-aluminium-fran-finland

G-Force 8 – första intrycken från testen av tuffa hyttbåten

Buster_Magnum_Cabin

Buster Magnum Cabin – första intrycken från testen

TG_7.9_King_Criuiser

TG 7.9 King Cruiser – första intrycken från testen

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar