Finnmaster T8 – fräck finsk finess

Redaktionen

Finska Finnmasters senaste nyhet skiljer sig från mängden daycruisers genom att inte vara helt igenom opraktisk.

Finnmaster T8 har fått mycket beröm under vårens båtmässor. Inte bara för att den är stilren med sina raka linjer och sin enkla layout. Utan också för att den är något så ovanligt som en daycruiser som inte är helt igenom opraktisk. Tvärt om är den späckad med flera till synes små men ack så välkomna lösningar för att höja komforten ombord.

Ett tydligt exempel är fördäcket som är plant som ett salsgolv och därmed lätt att röra sig på. Ett annat är att trappan som leder upp till nyss nämnda fördäck är så sinnrikt utformad att den klaras av med ett par spralliga språng med matkassar i händerna när så tarvas. Detsamma gäller passagen ut till badbryggan.

Plats för fyra
Så fortsätter det. Med allt från separata, ergonomiskt genomtänkta och vridbara stolar till ett bord som kan sänkas och blir en del av en stor solbädd med enkel knapptryckning. Allt med strävan att skapa ett komfortabelt båtliv.

Under fördäcket finns en diagonalställd dubbelbädd och om man kan finna sig att använda solbädden även som säng så finns det plats för fyra övernattande. Därtill bjuder ruffen på ett separat toalettutrymme och i grundpriset, 893 000 kr inkluderas (förutom en Yamaha på 300 hk) också bogpropeller, trimplan, pentry med spis och kylbox, teak (i sittbrunnen, trappan, för- och akterdäcket) och elektroniskt fjärreglage, för att nämna en del saker som inte hör till självklarheterna.

Mycket krut
Får man tro den svenska återförsäljaren som tog sig en svängom på argsint vatten i 13 sekundmeter så är Finnmaster T8 dessutom lättkörd, odramatisk och framför allt angenämt slammerfri i alla lägen. 300 hk på akterspegeln räcker till en toppfart på 44 knop. Den som vill spara 30 000 kronor på inköpspriset beställer dock båten med en 250-hästare och får nästan samma toppfart.

Men tidigare tester har visat att det inte alldeles säkert lönar sig i längden eftersom man kan hålla en högre marschfart med samma varvtal om man har litet extra krut på akterspegeln. Speciellt som Yamahas 250-hästare och 300-hästare är samma motor i grunden och att de därmed väger lika mycket.

Varde ljus
Sist men inte minst utmärker sig Finnmaster T8 genom att ha mycket ljusinsläpp i ruffen genom vindrutor såväl i skrovsidorna som på däcket. En detalj så god som någon är också iPad hållaren som är integrerad i instrumentpanelen.

Hamnen.se har satt upp Finnmaster T8 på listan över ”Båtar att testa” och under rubriken ”Snarast”.

Finnmaster T8  
Längd: 8,00 m
Bredd: 2,70 m
Vikt: 2 200 kg
Motor: Utombordare på 300 hk
Antal personer: 8
Toppfart: 44 knop
Pris: 893 000 kr
Mer info: www.allianceboats.co.uk
batar_motorbatar_2014_Finnmaster_T8_Bildspel_1_Finnmaster_ingangFix_bildspel_1500

Relaterade artiklar

Silver_Viper_DCz

Silver Viper DCz – första intrycken från testen

X-Yachts-motorbat-X-Power-test

X-Power 33C – första intrycken från testen

Intryck_Yamarin_67_DC_

Yamarin 67 DC – första intrycken från testen

Windy 27 Solano

Windy 27 Solano – första intrycken från testen

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar