Fjord 36 Open – mäktig partybåt med Wally-gener

Fjord 36 Open – mäktig partybåt med Wally-gener

Redaktionen

För den som tycker att denna rakstävade och vassa dagtursracer påminner om båtarna från Wally finns det en förklaring. Patrick Banfield, som har designat Fjord 36 Open, har också ett förflutet på nyss nämnda prestigevarv.

Det finns en charm med båtar som helt kompromisslöst är designade för ett smalt användningsområde. Som Fjord 36 Open. Trots att den är närmare elva meter lång så är det en renodlad dagtursracer och inte så mycket mer. Det som bjuds i form av boendekomfort är bara en ganska torftig dubbelbinge, ett toalettutrymme och ett litet pentry med bar, kyl och grill.

När de gäller de utvändiga utrymmena har den desto mer att komma med. Eller vad sägs om en jättelik U-soffa med bord i fören och en rejäl soffa/solbädd längst bak? Däremellan två säten på ömse sidor om en snitsigt utformad förarplats.

Fjord 36 Open är med andra ord en partyplattform med plats för upp mot 20 gäster som har gott om däckytor att mingla runt på. En trivsam tillvaro så länge solen skiner och behov av tak över huvudet inte är akut.

Designmässigt påminner den mycket om de exklusiva Wally-båtarna från Monaco och inte helt överraskande så är Medelhavet också den hetaste marknaden även för Fjord 36 Open. Med två stycken Volvo Penta D4 på vardera 300 hk kommer den upp i 44 knop om man öppnar spjällen på vid gavel.

Tack vare sin raka stäv, sitt vassa skrov, sin långa vattenlinje och sin relativt stora våta yta så ska den också uppträda föredömligt värdigt även på riktigt upprört vatten.

 

Fjord 36 Open
Längd ö a: 10,80 m
Längd skrov: 10,78 m
Längd v l: 9,39 m
Bredd: 3,65 m
Vikt: ca 6 000 kg
Rek. motorstyrka: 520-600 hk
Toppfart: 30-44 knop
Bränsle: 600 liter
Vatten: 160 liter
Pris: från 2 200 000 kr
Återförsäljare: www.ariboats.se

Redaktionen

batar_motorbatar_2015_Fjord36Open_Ingang_Fjord36OpenIngang

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Lyxjakt-dinge-forvar

Häpnadsväckande innovation – superjakternas tenderförvar

Glacier-lyxig-bat-i-aluminium

Glacier 48 – lyxbåt i 15 meter välputsad aluminium

Candelas-nya-elbåt-som-taxibåt

Candela P-8 Voyager – foilande eldriven taxibåt

Hamnen-Test_Sirena

Sirena 58 – första intrycken från testen