Fjordlingen återuppstår med eldrift!

Fjordlingen återuppstår med eldrift!

Redaktionen

Klassikernas klassiker med en av båtvärldens mest lovordade skrov, Fjordling 18, är åter i produktion. Nu byggd i kolfiber och mahogny och med eldrift. 

Grundidén var egentligen bara att ta fram en båt som lämpar sig bra för eldrift. Ett effektivt och lättdrivet skrov med andra ord..

Efter en del bollande av idéer med sina två ingenjörskolleger ledde det fram till att den redan befintliga klassikern Fjordling 18 framstod som den perfekta båten för ändamålet.

Fjordling 18 Runabout blandar kolfiber och mahogny.

Sagt och gjort. Det norska företaget Elbåt AS med entusiasten, entreprenören och ingenjören Ole Peder Bjørsom i spetsen, köpte helt sonika rättigheterna till Fjordling 18 – Jan Herman Linges hyllade skrov som ritades på tidigt 60-tal men märkligt nog står sig väl än i dag. Många hävdar till och med att ingen modern båt i samma storlek går bättre i sjön än Linges mästerverk.

Från detta skrov har de utvecklat två nya modeller som är avsedda för elmotorer. Först ut var Fjordling 18 Runabout, som är som är byggd i kolfiber med däck och inredning som är prytt med ett tunt lager (3 millimeter) mahogny. Till en början har man testat den med en traditionell bensinmotor (se bilderna) på akterspegeln. Men nu kan den alltså fås med eldrift.

Med en Torqueedo 80 hk på akterspegeln är den god för farter på strax under 30 knop. När det gäller räckvidden finns det dock mer att önska. Håller man en marschfart på 22 knop så kan man inte räkna med att de dubbla batterierna (som väger 150 kilo vardera) räcker i mer än 15 sjömil.

Fjordling 18 Console.

Den andra nya Fjordling 18-baserade skapelsen heter Fjordling 18 Console och är som namnet antyder en mittkonsol-båt. Också den tänkt att drivas med en Torquedo på 80 hk.

Ole Peder Bjørsom (th) med kollegan Peter Klemsdal.

En Fjordling 18 Runabout med en Torqueedo 80 på akterspelgeln kostar i runda slängar 650 000 norska kronor. Väljer man en helt vanlig bensinmotor på 75 hk landar det på 450 000 kronor.

Priset för Fjordling 18 Console är ännu inte fastställt.

Mer info här.

 

Redaktionen

batar_motorbatar_2014_Fjordling18_Ingang_FjordlingElIngang

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

stream-RIB-stream-propulsion

Stream RIB: Första båten från svenska elsnurretillverkaren

Konceptbåten kom redan 2022, nu har man äntligen ställt ut en färdig version på båtmässan i Düsseldorf. Foto: Riva

El-Iseo: Anrika Rivas eldrivna lyxtender ute i ljuset

Pol-Lux-Gustav-Larsson-solceller

Pol Lux – solcellsdriven semesterbåt för hela familjen

Slimmodell från ePropulsion väntas lanseras i Düsseldorf

Nya eLite från ePropulsion – en minsting bland elsnurror