Foilande elbåten Candela C-8 utsedd till årets båt

Elias Johansson Rimsby

Candela_C8_arets_bat Den svenska foilande elbåten Candela skördar nya framgångar. Nu senast med genom att kamma hem priset European Powerboat of the Year 2023.

Candela C 8, har utsetts till European Powerboat of the Year 2023 i kategorin elbåtar. Hemligheten ligger i en avancerad bärplansteknik som gör att båten kan flyga på vatten och bara förbruka en bråkdel av den energi som konventionella båtar behöver.

Se också:
Candela – det svenska foilingundret i närbild
Elbåten testar laddning i skärgården – 80 sjömil på en dag
Candela C-8 – första provkörningen i foilingläge
Ted Mannerfelt: “det kommer finnas snabba båtar i framtiden”

Pressreleasen i sin helhet:

Candela C-8 har utsetts till European Powerboat of the Year 2023 vid European Powerboat Awards, även känd som “Oscars of the Boat Industry”, på Boote Düsseldorf show förra helgen. Denna utmärkelse uppmärksammar båtens enastående prestanda och innovation i branschen.

“Matchar bensindrivna båtar”

Candela C-8 vann kategorin elektriska båtar, tack vare sin avancerade bärplansteknik, som gör att båten kan flyga på vatten och bara använder en bråkdel av den energi som konventionella båtar behöver. Med en räckvidd på 50+ sjömil vid 22 knop har C-8 två till tre gånger räckvidden för konventionella elbåtar och matchar prestandan hos fossilbränsledrivna motorbåtar. Men det är inte allt – dess aktiva bärplanssystem säkerställer en smidig körning, medan dess dator automatiskt justerar sig för vindkast och vågor.

80 procent lägre energiförbrukning

Den verkliga styrkan ligger dock i C-8:ans energieffektivitet. Med 80 procent lägre energiförbrukning än konventionella fartyg och ett näst intill obefintlig svallbildning, orsakar Candela C-8 minimala störningar för livet i havet.

Candela _8_Arets_bat
Bild från när Candela och produktchefen Niklas Nordin gästade Hamnen Electric Boat Show i höstas.

Nyligen tillkännagav Candela också ett samarbete med elbilstillverkaren Polestars batterier, vilket gör att C-8 kan uppnå en ännu längre räckvidd, vilket ytterligare tänjer på gränserna för vad som är möjligt med elektriska båtar.

Vill revolutionera båtbranschen

– Vi är fast beslutna att revolutionera båtbranschen genom att skapa elbåtar som inte bara är mer hållbara och miljövänliga, utan också överträffar traditionella fossilbränsledrivna båtar, och på så sätt påskynda övergången till hållbart båtliv. Att vinna priset European Powerboat of the Year 2023 är ett viktigt erkännande för vårt arbete, säger Mikael Mahlberg, Candelas kommunikationschef.

Candela_C8_arets_bat

Relaterade artiklar

Ocean-Race-24h-record-southern-ocean

Tuffa förhållanden när The Ocean Race tar sikte på Kap Horn

Cremer-imoca-vendee-globe-alex-thomson

Ny chans för Crémer – Thomson kommer till undsättning

Vindsurfing-gamla-brädor-test

Vindsurfing i sommar – läge att skippa klassikern?

Minröjningsfartyg

Nu ger Försvarsmakten råd till båt- och skärgårdsfolk

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar