Forbina 42 Fly – ett säkert kort från Värmland

Redaktionen

Redaktionen

Lättdriven, rymlig och rask med väl tillvaratagna utrymmen såväl under tak som ute i det fria. Det gör Forbina 42 Fly värd en närmare titt.

Konstruktören, entreprenören och värmlänningen Göran Forsberg kommer sällan med några revolutionerande nyheter. Strategin är istället att förfina och förbättra det redan befintliga. Forbina 42 Fly är inget undantag.

Båten är egentligen bara en förstoring av föregångaren Forbina 40 Fly. Men de två extra ”fötterna” har ändå gjort sitt till när det gäller det invändiga utrymmet. Bidragande till att båten känns rymlig är också att det finns gott om stora fönster. Därtill har man satsat på inredningssnickerier med kojfronter, lådor och skåp i ljus amerikansk vitek.

Förutom ett rejält tilltaget L-pentry med elspis, stor diskho, kyl, mikrovågsugn och allt annat som gör livet i pentryt (läs köket) bekvämt så har båten också sju kojplatser som är fördelade på tre hytter.

Flat botten
Tack vare att V-bottenvinkeln i aktern är på mycket måttliga 14 grader så är båten också lättdriven. Eller vad sägs om en toppfart på 34 knop med två stycken Volvo Penta D4-225 i motorrummet?

Att välja det större motoralternativet, 2 x Volvo Penta D4-300, känns inte som någon större idé om man ser till toppfarten som då bara ökar med två knop. Däremot kan det spara en del bränsle genom att motorerna då tillåts gå på lägre varv med bibehållen fart.

Som kronan på verket har Forbina 42 Fly, som namnet antyder, en flybridge med en stor U-soffa på styrbord sida samt två separata stolar bakom ratt och instrumentpanel.

Detta, tillsammans med ett ovanligt rymligt akterdäck och en väl tilltagen badplattform, gör att båten får utvändiga utrymmen som tjusar.

 

Forbina 42 Fly  
Längd: 12,85 m
Bredd: 3,85 m
Djupgående: 0,95 m
Vikt: ca 8 400 kg
Rek. motorstyrka: 2 x Volvo Penta D4 (2 x 225 hk)
Toppfart: 34 knop
Bränsle: ca 800 liter
Vatten: ca 350 liter
Septitank: ca 100 liter
Pris: 4 700 000 kr
Mer info: www.forbina.se
batar_motorbatar_2015_Forbina42Fly_Ingang_Forbina42FlyIngang

Relaterade artiklar

Allt för sjön

Båtmässorna bommar igen och satsar digitalt

Allt for sjon

Allt för sjön stängs på grund av Coronaviruset

batar_motorbatar_2016_Forbina680F_ForbinaIngang_Forbina680FIngang

Forbina 680F – fri från överraskningar

batar_motorbatar_2016_Marex310_Ingang_Marex310Ingang

Marex 310 – med mycket ljus och svängrum

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar