Framtidens båt – snål, snabb och stadig!

Redaktionen

Redaktionen

Så här ser den ut, framtidens båt, om man får tro franska Advanced Aerodynamic Vessel.

”Vårt mål är att skapa nästa generation av transportfartyg och sätta en ny standard när det gäller bräsleeffektivitet, hastighet och robusthet.”

Så står det högst upp på det franska företaget Advanced Aerodynamic Vessels hemsida. Nu har man kommit så pass långt med detta minst sagt udda flytetyg att det finns som en första prototyp.

Minimalt motstånd
Enkelt beskrivet så är det en katamaran vars överbyggnad är formad så att den ska ge så mycket lyftkraft som möjligt. Allt för att optimera såväl aero- som hydrodynamiken.

Prio ett är med andra ord att göra den så lättdriven som möjligt och enligt ryktet så är man mycket nöjd med de första provkörningarna även om exakta siffror när det gäller bränsleåtgång och fart ännu inte har läckt ut.

Kanske 60 knop!
Vi vet dock att den 10,5 meter långa katamaranen är försedd med två utombordare på vardera 200 hk och att man siktar på toppfarter från 40 och kanske ända upp till 60 knop.

Nästa fråga är vad detta flytetyg är tänkt att användas till. Från varvet låter man meddela att det kan fungera som arbetsbåt, taxibåt eller inom oljeborrning. För att nämna några exempel. Som fritidsbåt känns den helt klart begränsad i denna inkapslaade version.

Hamnen.se återkommer när nästa steg tas i projektet.

batar_motorbatar_2015_AdvancedAero_Ingang_AdvancedAeroIngang

Relaterade artiklar

Fountaine Pajot-3

Fountaine Pajot – rymlig som få och snart med eldrift!

Emirates Team New Zealand’s launch ‘Te Kāhu’ test boat in Auckland

America´s Cup – Nya Zeeland satsar på motorbåt!

Nacra 17 crash.

Vansinnig vurpa fångad på film

batar_segelbatar_2018_Fountain45_Ingang_Fountain45Ingang

Fountaine 45 – ljusare, rymligare och snabbare

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar