Fugu 29 RIB – med fokus på fart och förbrukning

Anna Sandgren

Nya svenska Fugu 29 RIB med skrovteknik från Petestep och dieseldrift har precis sjösatts. Den ska leverera svårslagen prestanda och låg förbrukning.

Bli medlem i Hamnen Plus, se testen av Fugu 29 RIB samt få tillgång till Hamnens arkiv av testade båtar!

Här nedan följer vår första artikel om Fugu 29 RIB men efter publiceringen har vi både hunnit filma och testa båten ordentlig.

Artikeln fortsätter:

Fugu 29 RIB vill bryta mönstret och levererar nu en båt som inte bara är snabb utan också snål. Och trygg. En svår kombination, helt klart.

Svenska Petestep har lagt många års utveckling på sin skrovteknik. De har praktiskt testat 300 prototyper men också arbetat med CFD (computational fluid dynamics) och FEM (Finite Element Method) för att nå dit de är idag. En satsning och ambition som sticker ut i en övrigt traditionstyngd båtvärld.

Målbilden är hög marschfart och låg förbrukning.

 

Den investeringen hoppas nu Fugu Powerboats kunna tillgodogöra sig. De vill utmana den traditionella RIB-marknaden och har ägnat mycket tid tillsammans med Petestep för att testa, mäta, analysera och vidareutveckla prototyperna för att få fram det bästa tänkbara skrovet för en RIB på 29 fot.

Se också test av:
Rupert R8 – råbarkad och trygg
Seacat 850 – 70 knop till vackra utposter
Goldfish 28 – kräver sin förare

 

Dieseldrift och lättdrivet skrov – det ska vara vägen för att få ner förbrukning men ändå få hög toppfart. Foto: Max Fallenius.

– Vår tanke är inte att bidra med ännu en supersnabb RIB med överdimensionerade motorer. Vi vill skapa något helt nytt, en båt med hög marschfart, stabila sjöegenskaper, bra komfort och framförallt god bränsleekonomi. Självklart finns kapacitet för hög toppfart också, men det är inte vårt huvudsyfte, säger Mattias Wiklund Hedenfalk som tillsammans med David Giertz står bakom Fugu Powerboats.

Båda har sin bakgrund inom IT-industrin och är vana båtförare. De har tidigare både kört och ägt RIB-båtar av andra märken, men ville ha något som passade deras behov bättre. Målet var en RIB som skulle klara långa överfarter med hög marschfart och oslagbar bränsleekonomi.

Målet är att kunna köra snabbt och smidigt till Gotland.

 

– Ur ett miljöperspektiv håller utvecklingen med allt större motorer inte i längden. Vi har full förståelse för att folk vill åka snabbt, men istället för att hänga på fler hästkrafter har vi valt att satsa på ett skrov som inte kräver lika mycket motorisering och som ändå har fartkapacitet nog.

Första provturen på ett kyligt Stora Värtan. Foto: Max Fallenius.

Skrovet har två steg och så kallade deflektorer, istället för traditionella steglister. Deflektorer leder om sprejvattnet akteröver och bidrar till att pressa båten framåt. Detta ska i sin tur bidra till lägre bränsleförbrukning, lägre ljud och mjukare gång.

En annan god effekt av detta är att båten ska gå rakare vid både låga och höga hastigheter. Man ska alltså slippa att båten slingrar sig fram, något som ofta är en irriterande egenskap hos båtar som bara har en propeller.

40 knop på 1 liter/Nm

Enligt beräkningar från både Petestep och Fugu Powerboats ligger bränsleförbrukningen i 40 knop på 1 liter/Nm, vilket är mycket konkurrenskraftigt. Man ska också ha med sig att konkurrenterna i stor utsträckning har bensinutombordare medan Fugun har en stor diesel-inombordare. Det betyder inte bara att man får ett effektivare bränsle med möjliga miljöanpassningar i form av HVO. Men också att man får fördelarna i det hårdare utsläppsreglementet som gäller för inombordare.

Fugu 29 kan fås med så kallade Bulldog-stolar från Ullman och soffa i aktern är standard. I kabinen, som är placerad framför förarplatsen, finns sovplatser för två personer.

Optimalt med dieseldrift

Fugu byggs på Smögen av HJ Komposit (som tidigare byggt åtskilliga Arcona och Najad mm) och produktionen är redan i full gång.

Kombinationen av lång vattenlinje, Petestep-skrov och noggrann kalkylering av bästa motorisering, där valet föll på MerCruiser V8 diesel med Bravodrev som standard, ska alltså ge optimala köregenskaper. Hamnen.se har redan testkört, mer om detta inom kort.

Fugu 29 RIB
Längd: 9,2 m
Bredd: 2,75 m
Djup: 0,85 m
Vikt: 1 928 kg
Motor: MerCruiser 6.2L V8 (350 hk) bensin eller MerCruiser 4.2L V8 (370 hk) diesel
Toppfart: 55–60 knop
Antal pers: 8 st
Bränsletank: 320 liter
Marschfart: 40 knop
Pris: Pris från 1 350 000 kr.
Mer info: www.fugupowerboats.com
Fugu 29 RIB

Relaterade artiklar

Silver_Viper_DCz

Silver Viper DCz – första intrycken från testen

Fugu 4k 2

Fugu 29 RIB – första intrycken från testen

Narke electric vattenskoter

Narke GT95 – eldriven vattenskoter med svenska Petestep-skrovet

X-Yachts X-Power 33C 5

X-Power 33C – premiär för X-Yachts första motorbåt

Skriv en kommentar