Goldfish 50 Ocean – en hårding i öppen havssjö

Goldfish 50 Ocean – en hårding i öppen havssjö

Redaktionen

En ovanligt fräck, potent och snabb solskensracer med stora utvändiga utrymmen, ett spartanskt inre och ett fördäck långt som en arbetsvecka. Det är Goldfish 50 Ocean i ett nötskal.

Den som är på jakt efter en båt som ger mycket boende, många kojplatser och gott om sittplatser för pengarna får leta vidare. Här har vi att göra med Goldfish 50 Ocean som är en renodlad fartmaskin med inriktning på att kunna beta av många sjömil i snabb takt på öppet hav.

Därför är den också begåvad med ett särdeles långt och välsvarvat skrov som mäter drygt 15,5 meter från för till akter. För designen står Pål Sollie som startade Goldfish Boats AS ihop med brodern Henrik 1993. Och som under resans gång har gjort sig känd för sin förmåga att rita effektiva skrov.

Snålt eller jättesnabbt?
Det är grunden. Sedan är det i mångt och mycket upp till beställaren hur han eller hon vill ha den färdiga produkten. Ett av många val gäller bestyckningen i motorrummet. Enligt uppgift kan man komma undan med en bränsleförbrukning på 2,2 liter per sjömil i 40 knop om man väljer det klenaste alternativet – dubbla Mecury-dieslar på vardera 370 hk. Toppfart 50 knop.

Vill man kunna åka riktigt fort så väljer man förstås värstingmontaget – dubbla Mercury bensinmotorer på vardera 1 100 hk – som garanterar en toppfart på 93 knop. Men då drar förbrukningen också iväg i ungefär 4 liter per sjömil redan i 40 knop.

Att båten har ytskärande propellrar på raka axlar behöver väl knappas nämnas. I konceptet ingår förstås också rak stäv, trippla tvärgående steg och ståstolar för de tre som får plats närmast bakom vindrutan. För en (rejäl) extra kostnad kan man få skrovet och däcket i kolfiber.

Oavsett tillbehör och utrustning så är Goldfish 50 Ocean mer av en solskensracer än en bobåt med sina rymliga utvändiga ytor och sin trånga, spartanska och svårmöblerade ruff.

Det som finns av boendekomfort är i stort sett bara fyra kojplatser, ett minimalt pentry och en toalett som skiljs från resten av ruffen med ett draperi.


 

Goldfish 50 Ocean  
Längd: 15,55 m
Bredd: 3,80 m
Djupgående: 0,90 m
Vikt: från 6 700 kg
Rek. motorstyrka: 2 x 370-1 100 hk (bensin eller diesel
Toppfart: 50-93 knop
Bränsle: ca 1 000 liter
Antal personer: 10
Pris: från 694 444 Euro
Pris (2 x Mercury bensin 2 x 1100 hk): från 944 444 Euro
Mer info: www.goldfishboat.com

Redaktionen

batar_motorbatar_2015_Goldfish50Ocean_Ingang_Goldfish50OceanIngang

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Cigarette-Thunder-52

Cigarette Thunder 52 – galet muskelvidunder med 6 x 500 hk

Goldfish 49 Open – flaggskepp från Norge

Nya flaggskeppet från Goldfish – en reservationslös RIB

Goldfish_Lynx

Goldfish Lynx – norska prestigemärket lanserar tuff barnbåt

Goldfish-evoy-x9-hamnen-electric-boat-show-2023

Provåk världens snabbaste elbåt på Hamnens Elsbåtsmässa