High Coast – nykomling från Norrland god för 70 knop

Gustav Morin

Nya svenska märket High Coast of Sweden ska förena prestanda, körgläjde och säkerhet med toppmodern tillverkningsteknik. 

Under båtmässan Allt för Sjön premiärvisas skrovet av den första modellen HC 9 – en 9-meters aluminiumbåt med ett skrov tillverkat för farter på +70 knop.

Här ovan är varvets första officiella video där man får se några klipp från tillverkningen och från de första provkörningar i Tyskland.  

High Coasts båtar tillverkas med robotsvetsning och en ny typ av fogning som ska göra skroven extra hållbara och effektiva i sjön.

Bakom företaget står bland annat Mats Melbin och Peter Johansson, båda tidigare delägare och drivande i Anytec och Ockelbo.

– Vår nya aluminiumbåtsserie tar båtvärlden in i framtiden. Målet är att tillverka världens bästa skrov och leverera en båt med sjöegenskaper och kvalitet i toppklass. I High Coast förenar vi våra erfarenheter från att bygga militär- och polisbåtar med modern spjutspetsteknik och en vilja att sätta de som älskar hav och skärgård i centrum, säger Mats Melbin, vd för High Coast of Sweden.

Produktionen sker i egen licensierad fabrik i Tyskland. Fabriken har kapacitet att tillverka 1 500 båtar. Genom en långt gången automatiseringsgrad ska prislappen kunna ligga en bra bit under liknande högpresterande aluminiumbåtar.

Prototypen av HC 9 har testats med 2×425 hk Yamaha.

High Coast siktar på att utveckla en egen service- och underhållsorganisation med ett 5-årigt service- och garantipaket som ska erbjudea assistans, service och sjöräddning utan extra kostnad.

Under försommaren får HC 9 sällskap av en 7-metersbåt (HC 7).

Den nya aluminiumbåtsserien kommer succesivt växa med en 6-metersbåt och en 5-meters styrpulpet, samt en hyttbåt på 9 meter.

– Tanken är att vi ska etablera oss som den ledande båttillverkaren i världen inom 3-5 år. Det här bara början, avslutar Mat Melbin.

High Coast of Sweden har sitt säte i Örnsköldsvik, där även grundarna är bördiga. Ägarna består av ett nätverk av erfarna personer inom båt- och bilindustrin med fokus på automation.

High Coast  
Längd: 10,20 m
Bredd: 2,60 m
Vikt (utan motor): 3 500 kg
Rek motor: 850 hk
Bränsletank: 600 l
Antal sittplatser: 10 st
Mer info: www.highcoast.com
batar_motorbatar_2019_High_Coast_High_Coast_puff

Relaterade artiklar

batar_motorbatar_2019_FalconC7_Ingang_falcon-c7-01

Falcon C7 – nu med tak

batar_motorbatar_2018_Arronet205_Ingang_Arronet_20_5

Arronet 20 5 – överraskande tyst!

batar_motorbatar_2017_AnytecA23_Ingång_AnytecA23Ingangg

Anytec A23 – med inbyggd gocart-känsla

batar_motorbatar_2017_BusterMagnum_BusterMagnumIngang_NyBusterIngang

Buster Magnum – lite större och mycket tuffare

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar