Kormaran – en vild idé har blivit verklighet!

Redaktionen

För drygt ett år sedan rapporterade Hamnen.se om Kormaran – ett av de djärvaste båtprojekt som skådats. Om än bara på ritbordet. Men nu finns den på riktigt!

I grunden är det en bärplansbåt. Men också en trimaran. Och som om inte det vore nog så är den också en hybrid mellan en lyxig och snygg sportbåt och en stabil badbåt. Och en transformer. Och en…

Kort sagt, Kormaran är en av de djärvaste idéer som båtvärlden har skådat. Man har satsat tiotals miljoner euro i projektet med den Österrikiska regeringen som en av flera ivriga påhejare.

Men – och nu kommer det – när vi tittar på filmklippet här ovan så sprider sig ett sting av oro i kroppen. För de tiotals miljoner som Kormaran har kostat att utveckla så borde man få ett  bätte gångläge i sjön än vad den visar prov på. Vi har blivit lovade att den ska foila, alltså resa sig upp och susa motsåndslöst på bärplan. Att det inte visas i videon kan väl inte vara annat än prov på problem. Eller vad tror ni?

Pråmvarning utfärdad.

Uppdatering!
Oron om att den fantastiska Kormaranfarkosten är ett fiasko har lagt sig en aning. Vi har fått kontakt med de Österrikiska utvecklarna på Kormaran som försäkrar att de har inlett tester med bärplanen och att de fungerar. De ska snart släppa en video där man tydligt ska se att detta stycke ingenjörskonst fungerar precis som utlovat.

Läs en längre artikel om Kormaran här!

batar_motorbatar_2015_Koroman_Ingang_Koroman2

Relaterade artiklar

Depression_Sailing_la-Vagabonde

Depressionen kommer – läge att sälja boendet och kasta loss

Jon_RIB_52R_Hybrid_1

Jon Olssons RIB med 3100 hk – äntligen dags för provkörning!

Varldens_fulaste_lyxjakt

Hanstaiger X1 – världens fulaste och ballaste lyxjakt

Candelas-nya-elbåt-som-taxibåt

Candela P-8 Voyager – foilande eldriven taxibåt

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar