Lift Ocean – norsk bärplansteknik för framtidens snabba båtar

Elias Johansson

Elias Johansson

Rubriken överdriver, men går det som den norske före detta OS-seglaren tror och hoppas så kan snart var och varannan båttillverkare erbjuda bärplan på sina båtar.

Utvecklingen inom bärplan liksom eldrift går i en rasande fart och Hamnen har som bekant rapporterat om det svenska foilingundret vid ett flertal tillfällen.

Den här gången är det dock Norge som står i fokus gällande bärplan/eldrift i en lovande kombination. Extra lovande, kan tyckas, är det för att det för en gångs skull inte bara gäller en specifik båt.

Lift Ocean, med den före detta OS-seglaren Petter Mørland Pedersen i spetsen, skjuter bredare genom att erbjuda en foil-lösning till redan befintliga båtproducenter så att deras redan befintliga modeller ska få ett lyft ur vattnet. Precis som svenska Mantaray, vilket Hamnen rapporterade i ett tidigare program.

– På så sätt kan allt från den traditionella fritidsbåten till större motorbåtar och yrkesbåtar bli grönare. Samtidigt ökar såväl komforten som båtglädjen, skriver Mørland Pedersen i ett pressmeddelande.

Lift Ocean fick sin flygande start i december 2019 och sägs redan ha kommit långt i samarbetet med en båttillverkare som nappat på idén.

Bärplan en förutsättning för eldrift på snabba båtar

Enligt Mørland Pedersen är bärplan en förutsättning för att eldrift ska vara intressant på snabbgående båtar.

Inspiration från America’s Cup

Stor inspirationskälla till Lift Ocean har inte helt överraskande varit båtarna i America’s Cup som flyger fram i farter upp mot 50 knop med bara vinden som drivkraft.

läs mer på LiftOcean.no

Lift Ocean

Relaterade artiklar

Americas Cup Prada Cup final day 1

America’s Cup Prada Cup final – dag 1

American Magic

America’s Cup – repris semifinal dag 2 – avgörandet!

America's Cup Semifinal day 1 highlights Prada

America’s Cup – höjdpunkter från semi 1 – toppfart 53 knop!

Americas Cup semifinal 1 and 2

America’s Cup – repris semifinal dag 1 – två hårdvindsrace!

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar