Ny futuristisk foilande elbåt från BMW och Tyde

Ny futuristisk foilande elbåt från BMW och Tyde

Alfred Ahlberg

Deb nya modellen väntas stå färdig för kunder under hösten 2024.

Känns rubriken bekant? Det kan vara för att det inte är första gången som en liknande formuleringen förekommer på Hamnen. Missta dock inte detta för gamla nyheter. Nu släpper biljätten och båttillverkaren nästa kärleksbarn – The Open.

Vi ser en viss trend i namngivandet av dessa futuristiska flytetyg. Sist var det The Icon och denna gång, som nämnt ovan, The Open som uppstått när ingenjörerna på BMW och Tyde slagit sina skallar ihop. Ett passande namn jämfört med sin förlaga som kanske är den båt med minst öppen yta som lanserats under lång tid.

Men det är inte bara här de båda modellerna skiljer sig åt. Den nya är meter närmre 15 meter mellan för- och akterstäv, har en bredd på 4,5 meter. Siffror som inte bara gör den större än sin förlaga utan även till den största foilande elbåten hittills. Liggandes i vattennivå sticker bärplanen dessutom 1,95 meter och är därtill inte höj och sänkbara. Med andra ord är det knappast en båt designad för grunda skärgårdsvikar.

Den nya modellen drivs av två motorer på 100 kilowatt vardera som i sin tur hämtar energi från en batteribank på 400 kilowatimmar. Ett paket som ger en marschfart på 25 knop och en räckvidd på cirka 50 sjömil. Toppfarten sägs vara 30 knop men en räckvidd för denna eller i deplacementsfart har ännu inte delgivits.

Renderingarna som hittills släppts är få men vi hoppas få se en prototyp i vattnet inom kort.

Futuristisk lyx

Centerkonsolen täcks av en solcellsklädd hardtop som sträcker sig hela vägen bak till badbryggan. Här hittar man även en solbädd som kompletteras av ett ytterligare en lounge på fördäck.

Under däck finns i renderingarna en ruff med allt man kan tänkas vilja ha från tv till arbetsplats, koj och badrum.

Mycket mer information än så finns ännu inte att hitta om detta nya kärleksbarn mellan Tyde och BMW. Men med det sagt håller vi på Hamnen utkik efter mer information när de första båtarna väntas bli färdiga under hösten 2024

Alfred Ahlberg

Deb nya modellen väntas stå färdig för kunder under hösten 2024.

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

BMW_foilande_elbat

BMW kastar loss med futuristisk foilande elbåt

Prylar_2018_Ingang_OXE-BMW

BMW kastar loss!

Studio - S02E12

Grundsmällar, vurpor och en ny dieselutombordare!

Bavaria_31_ovan

Bavaria Sport 31 – cruiser med maffiga mått