Ny lyxtuffing från Finland

Gustav Morin

Gustav Morin

Den känns som en mix av en Paragon, XO och Goldfish. Med utmärkande stil, låg vikt och modern byggteknik lär nya Axopar bli något utöver det vanliga.

Den nya båten kommer att byggas i tre olika utgåvor, alla på samma skrov. Den första blir en helt öppen modell, sen kommer en hardtopmodell och en med kabin. Alla har ett säkerligen effektivt skrov med skarp v-botten på 22 grader och två luftsmorda steg. Inledningsvis kommer båtarna att byggas med handupplagt glasfiberlaminat med riktade fibrer, men framöver finns också tankar om att använda kolfiber.

Det är utombordare som gäller och som mest kan man få 200 hk på vardera motor, vilket ska ge en toppfart på 45 knop.

Planlösningen ser social ut med en öppen för och soffa och ett stort bord och plats för sex personer. I cockpit kan minst fyra personer åka likt i en bil – i färdriktningen. Skissen säger också att det kommer att bli ett genomskinligt tak.

Till skillnad från många liknande båtar har man valt att lägga en ruff i aktern istället för i fören. Istället för en stor stor dieselinombordare finns där en rejäl koj. Ovanpå finns en fin solbädd.

Designen av förskeppet liknar verkligen Goldfish tuffa 28-fotare. Och resten har, som jag säger i inledningen, delar från både Paragon, XO och Aquador, vilket inte är så konstigt eftersom de två huvudmännen bakom det nya märket har haft stora roller i de nämnda märkena. Jan-Erik Viitala har varit med och grundat XO och Sakari Mattila har tidigare haft en avgörande roll för både Aquador, XO och Paragon

– Vår design baseras på de unika fördelarna med rib som har enastående hanterbarhet, låg vikt och överlägsen säkerhet, säger Jan-Erik Viitala som varit vd för Paragon i tre år och för XO i ett år.

Att utveckla nya koncept för den europeiska marknaden är väldigt spännande. Med vår erfarenhet från tidigare varumärken har vi många idéer att bygga vidare på för att kunna erbjuda en helt ny båtupplevelse, säger Sakari Mattila.

De första båtarna ska stå klara i början av nästa år.

Axopar 28 T-Top
Längd: 8,60 m
Bredd: 2,85 m
Vikt: ca 1 790 kg
Max motor: 300 hk eller 2 x 200 hk
Bränsle: 300 l
Djupg: 0.75 m
Antal pers: 8
Toppfart: 45 knop
Pris: 45 900 euro inkl moms på 19 procent moms
Mer info: www.axopar.fi
batar_motorbatar_2013_Axopar_bildspelpuff_axopar_ttop

Relaterade artiklar

DFNDR9_at-sea

XO DFNDR 9 – båten för action, sol och sömn

windy

Windys nya Nimbusdödare angör i augusti

Axopar 22 Spyder X Jobe 2

Axopar 22 Spyder – en ny ögonbrynshöjare!

Axopar 37

Axopar 37 i rejält uppdaterad version

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar