Nya Buster X varieras efter behov

Redaktionen

Redaktionen

Buster X är en ny öppen aluminiumbåt vars inredning kan byggas om för att passa olika användningsändamål. Den visas på Scandinavian Boat Show, Älvsjö 8-12 november.

 

 

Inredningen i Buster X kan kombineras på 16 olika sätt. Basmodellen erbjuder sittplatser för föraren samt sex passagerare tillsammans med rymliga förvaringsutrymmen under bänkarna. Om man vill maximera lastutrymmet installeras sittplatser endast i aktern tillsammans med en styrpulpet.

Både i de grundläggande lösningarna och i detaljerna av X-modellen har man beaktat önskemål från Busteranvändare och även utnyttjat varvets erfarenhet av öppna aluminiumbåtar. Den viktigaste utgångspunkten för designarbetet är fortfarande säkerhet och enkelhet.

 

Fokus vid designen av Buster X-skrovet ligger på bränslesnålhet och på att båten ska fungera väl även med mindre motoreffekt. Formen har finslipats med hjälp av knappt 20 prototyper. Med minsta rekommenderade motoreffekt uppnår båten en fart på cirka 30 knop. Tröskeln för att gå upp till planing är nästan obefintlig, enligt ett pressmeddelande.

”Vi kan rekommendera de mindre motorerna ? bara 80 hästkrafter behövs om man använder båten för att transportera stora mängder last. Båten stannar också kvar i planing med liten motoreffekt. Efter att man accelererat till planing kan man minska effekten till en tredjedel, berättar Jari Peltola, produktutvecklingschef för Buster.

 

I och med att Buster X går att bygga om ökar båtens användningsområden. Ägaren till en Buster X kan med några enkla handgrepp bygga om båten så att den passar aktuella behov och hobbyer. Om behovet av lastkapacitet tillfälligt är större kan man lätt och utan verktyg ta loss en bänk och lyfta upp den på stranden eller bryggan i väntan på att den behövs igen. För en spöfiskare kan den bästa lösningen vara att placera två pulpeter mitt i båten samtidigt som för och akter lämnas fria för ökad rörelsefrihet under fisket. Alla sitsar/boxar har ett låsbart lock som täcker hela boxens ovansida. Innanför boxens lock kan en separat och löstagbar dokumentmapp installeras.

I pulpeterna finns det plats för småsaker, sjökortsförvaring samt möjlighet till ergonomiskt korrekt placering av sjökortsplotter eller ekolod. Även kompassplatsen har placerats inom synhåll för föraren.

 

Bland den tilläggsutrustning som finns att få till båten räknas kapell av olika slag, sittdynor samt en fast dörr mellan pulpeterna som gör att hela bakdelen av båten får skydd mot fartvinden. Till båtens standardutrustning hör en räddningsstege.

I likhet med de andra större Bustermodellerna tillverkas även Buster X med ytbehandling. Ytbehandlingen ger båten en finish som tål väder, vind och saltvatten. I och med den nya Buster X består Bustersortimentet av åtta båtmodeller.

Busterbåtarna tillverkas av Inha Bruk Ab i Ähtäri i Finland. Företaget är den största tillverkaren av öppna aluminiumbåtar i Europa. Inha Bruk Ab grundades år 1841 och tillhör Fiskarskoncernen.

BUSTER X

Längd: 5,15 m

Bredd: 2,06 m

Vikt: 480 kg

Antal personer: 7

Motoreffekt: 60-80 hk

Fast bränsletank: 72 liter

Hastighet: 60 hk 30 kn, 80 hk 35 kn

batar_motorbatar_x11sidan-custom

Relaterade artiklar

blocket

Sveriges billigaste båtar just nu

Oceanbird_image_Wallenius_Marine

Oceanbird – svenska bilfraktarfartyget ska kapa utsläppen med 90 procent

M 20, foto Richard Låftman

Heroiska svenska minsveparen åter i bruk efter ideella insatser

bellona

Gångläget är allt – och hör sen!

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar