Premiär för högfartsrib med elmotor

Anna Sandgren

Torqeedo Deep Blue Elektrisk utombordareVem har sagt att en det måste vara bränsleslukande att färdas snabbt i en rib? Ingen regel utan undantag. Nu lanseras Zodiac MILPRO med en elmotor från Torqeedo på 80 hk.

Snart har alla miljövänner också en chans att rasa fram snabbt i en rib utan att få dåligt samvete över hög bensin- eller dieselkonsumtion. Zodiac väljer att utrusta sin professionella rib MILPRO med en elektrisk motor från Torqeedo. Motorn är på 80 hk och tillverkaren lovar hög prestanda och säkerhet.

Härmed går de två företagen i bräschen för ett mer miljövänligt ribåkande.

För första gången väljer Zodiac MILPRO att utrusta en av sina ribbar för professionellt bruk med en elektrisk utombordare. Båtmodellen det gäller är 20-fotaren SRM600 och utombordaren det handlar är nya Torqeedo Deep Blue.

Torqeedo Deep Blue 1 elektrisk ribTorqeedo har tidigare sålt små el-utombordare, nu kommer de med större modeller.

Den nya elektriska 80-hk starka elmotorn har kraft nog att driva såväl ribbar designade för militärt som för professionellt bruk.

– Den över sex meter långa ribben är mycket sjövärdig och kräver en stark och pålitlig motor. För oss är det första gången som vi inte använder en förbränningsmotor för att driva våra ribbar. Vi tror att samarbetet med Torqeedo bara är början på rad nya utvecklingsprojekt. Vi hoppas nu kunna utveckla konceptet Zodiac – Torqeedo för att göra det ännu mer attraktivt också i militär- och tävlingssammanhang, menar Vince Palmeri, vice vd för Zodiac MILPRO.

Deep Blue är den första och enda industriellt tillverkade 80 hk elektriska utombordaren. Den drivs av batterier, ursprungligen utvecklade för bilindustrin, specialanpassade för marint bruk.

Den kraftfulla elektriska motorn, som bara består av high-techkomponenter, är miljövänlig och helt oberoende av marknadspriserna på drivmedel.

Zodiac och Torqeedo hoppas härmed sätta en ny standard vad gäller miljöhänsyn, effektivitet och säkerhet till sjöss.

batar_motorbatar_2013_Torqeedo_elutombordare_Torqeedo_Deep_Blue_Elektrisk_utombordare

Relaterade artiklar

Segelsemester med eldrift

Pogo 30 – att familjesemestra 7 veckor med eldrift

AlaskaIngang

Hela vägen till Alaska på bara solenergi!

torqeedoepropulsion

Duell mellan elutombordare – Torqeedo vs. ePropulsion

batprylar_2019_Test_elmotorer_El_vs_bensin

Snabbtest av småsnurror – el mot bensin!

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar