Pursuit med dold drivkraft

Gustav Morin

Gustav Morin

Pursuit_SC_365”Utan V8 är det ingen äkta amerikanare”, brukar det låta. Och klassiska Pursuit lyssnar. Under akterbulan på första modellen i deras nya Sport Coupe-serie sitter två V8:or på 350 hk – men de heter Yamaha och är av utombordartyp.

Amerikanska Pursuit har tillverkat båtar sedan 1940-talet och dess grundare, Leon Slikkers, började som båtbyggare hos Chris-Craft. För att förverkliga sina egna idéer fortsatte byggena hemma i garaget och efter en tid startade Leon sitt eget båtvarv. Han tog med sig viljan att skapa flärdfulla båtar med särskild stil.

Idag skiljer sig varvet en del från många andra amerikanska båttillverkare då de uteslutande satsar på båtar med utombordare. Övertygelsen är att det skapar lättare och livligare båtar med mer plats ombord, lägre förbrukning och enklare installationer. Det borde också ge tystare gång och så finns ju möjligheten att hissa upp motorerna om man vill dra in båten på grunt vatten, om man nu vågar det med en bjässe på 7,5 ton.

Varvet bygger båtar från 17-fot upp till ca 40 fot. Kanske är de mest kända för sina sportfiskebåtar men nya Pursuit 365 Sport Coupe ger de sig med råge på marknaden för större cruisinginriktade båtar. Det är den första modellen i en serie båtar med samma namn. Framhävande attribut för den här 36 fot långa lyxracern är komfort och framstående design. Däcket och skrovet ska vara strömlinjeformat för optimala sjö- och drivegenskaper.

– Pursuit Sport Coupe-serien är ett spännande tillskott i Pursuits produktfamilj. Pursuit är kända för att utveckla väldesignade och lyxbetonade båtar med hög kvalitet, sjöduglighet och komfort med många praktiska och innovativa lösningar för bland annat förvaring och manövrering. Den nya modellen, som bygger på detta förstklassiga arv, kommer garanterat att placera sig bland de främsta inom lyxjaktsegmentet. Det har varit ett spännande och hemlighetsfullt utvecklingsprojekt, säger Göran Andersson från den svenska återförsäljaren Vått.

Först den 30 november lanseras båten på ett VIP-event i Port St Lucie i Florida.

Pursuit_SC_365_
Utåt sett ser det ut som om båten drivs med inombordsmotorer då motorerna döljs av en aerodynamiskt utformad och ljudisolerande motorlucka. Båtens patenterade skrovkonstruktion, material- och motorval ska ge betydligt högre bränsleeffektivitet än vad lyxjakter i den här storleken normalt presterar.

Pursuit_SC_365
Pursuit 365 Sport Coupe klassas som en 36-fotare, men inklusive utombordsmotorn mäter den hela 41,2 fot.

Data Pursuit SC 365:
Längd:    12,55 meter
Bredd:    3,81 meter
Djupgående:    0,99 meter (Motorer uppe: 0.71 meter)
Bottenvinkel:    20°
Vikt:    7 484 kg
Bränsletank:    1 041 liter
Vattentank:    283 liter
Septitank:    106 liter
Sovplatser:    4 stycken
Pris från:    3 764 000 kr (Inklusive 2 x Yamaha V8 350 hk)
Info: www.vatt.se.

Pursuit_SC_365

Relaterade artiklar

Hydrolift E-22 Evoy electric outboard

Hydrolift satsar på eldrift i samarbete med staten

Screenshot_2020-12-18_at_15.18.10

Förläng livet på din utombordare

maxresdefault

Serva din utombordare – steg för steg!

Motorrenovering

Proffs plockar isär motor i molekyyyler…

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar