Svenske rekordjägaren kör Donzi i 97,7 knop

Redaktionen

Redaktionen

Hans hastighetsrekord på land (319,20 km/h) har stått sig i 17 år. Nu ger sig Björn Carapi ut på sjön och har redan noterat rekordet 97,7 knop med sin Donzi 22 Classic.

Att påstå att han är en inbiten båtmänniska vore att fara med osanning. I ärlighetens namn spelar det inte så stor roll vad han kör. Bara det går fort.

Som liten körde han en eka med en fyrahästare på akterspegeln och redan då strävade han efter bästa gångläget. På 80- och 90-talen var det dragracing för hela slanten och 1998 slog han det svenska rekordet i flygande kilometern och noterade 319,20 kilometer i timmen. Ett rekord som står sig än idag.

Björn Carapi med sonen Simom Mårback efter en av många segrar i olika hastighetstävlingar.

 – Det som driver mig, säger Björn Carapi, är att mecka och optimera ett ekipage så mycket det går och nu är det alltså att få min Donzi 22 Classic att gå så bra (läs fort) som möjligt.

Ett hemligt antal hästkrafter
Under motorhuven sitter det en galet trimmad Chevrolet Big Block på 8,86 liter som levererar ett hemligt antal hästkrafter eftersom Björn inte vill att konkurrerande rekordjägare, främst i USA, ska få reda på hur mycket krut man kan få ut ur en gammal Cheva.

– Men så mycket kan jag säga att originalmotorn i en Donzi 22 Classic ger 425 hästar. Om man dubblar det så räcker det ändå inte till.

Björns rekordbil, en hypertrimmad De Tomaso Pantera som sägs ha toppat 365–370 km/h med 353 km/h i snitt över en mile. 

Så vad är nästa steg?

– För tillfället är jag ganska nöjd. Målet var att slå det gamla Donzi-rekordet på 89,9 knop och att jag lyckades göra det med råge är bara en bonus.

– Vi får väl se om jag försöker slå 100-knopsgränsen framöver, avslutar Björn.

racing_motorsport_2015_DonziRekord_Ingang_DonziRekordIngang

Relaterade artiklar

Speed sailing record

Världsrekord – segling i 80 knop!

RC_boat_worlds_fastest

179 knop – fartrekord till sjöss!

Speed record boat

80 knop – nytt rekord med segelbåt i sikte!

Speed record windsurfing Namibia

Vindsurfing i 33 m/s!

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar