Rhea – franska frestelser

Redaktionen

Redaktionen

Traditionell design, högklassig finnish och stabila gångegenskaper. Det är vad som bjuds i de franska Rhea-båtarna. 

I tider då funktionella båtar vinner allt mer mark har franska Rhea fått medvind. I grunden är de ett mellanting mellan bruksbåtar och en fiskebåtar. Befriande krusidullfria med stora durkytor, breda passager, höga sarger samt stabila halvplanande skrov.

Det verkar vara ingredienser som är gångbara. Den nyblivne svenska återförsäljaren lyckades sälja två stycken Rhea 730 Fishing, redan första dagen på utställningen Allt på Sjön i Gustavsberg för två helger sedan. Rykten gör också gällande att flera kunder har visat intresse stort nog att det skulle kunna bli affär.

Under motorluckan på akterdäcket döljer sig en lågvarvig Nanni-diesel på 200 hästkrafter. Det räcker till en toppfart på 22 knop och mer än det om båten är lätt lastad. Men bäst går båten i trakterna kring 16-17 knop.

En egenhet och uppskattad detalj är att akterdäcket är välvt så att vattnet rinner av blixtsnabbt ur stora dränneringshål i durken. Invändigt är stilen precis lika rak och enkel som på utsidan. Tre sittplatser i styrhytten. En V-koj för två samt plats för Porta-Potti i förruffen. Det är allt.

Rhea finns i modeller från 23 och upp till 60 fot men den svenska återförsäljaren Smögen Marin satsar än så länge främst på nyss nämnda modell samt den snäppet större Rhea 750 Open och samt den mindre Rhea 23 Open.

Rhea 750 Open och Rhea 23 Open. 

För alla som gillar stabila båtar och att åka båt från tidiga vårar till sena höstar är Rhea, oavsett modell, trevliga bekantskaper. Tidigare erfarenheter, när undertecknad tog pulsen på en äldre modell av Rhea 750, kändes båten stabil i hela fartregistret och farten räcker för att nå ytterskären på en eftermiddag. Sedan finns det all anledning att tro att Rhea är bränslesnål. Hamnen.se återkommer med exakta siffror när bränslemätningarna är utförda. Om det går som vi hoppas sker det senare den här veckan. 

Pluspoäng för den långa kölen som ger fin kursstabilitet samtidigt som den skyddar den fyrbladiga propellern vid en grundkänning. Plus också för skjutdörren bredvid förarplatsen som kompletterar ingången bak i hytten.

Varvet grundades 1996 av Betrand Danglade som har mångårig erfarenhet från Beneteau och Jeannaeu. Platsen är i La Rochelle på den franska Atlantkusten och båtarna har fått sitt namn från den närliggande ön Il de Ré.  

Rhea 730 Fishing
Längd: 7,30 m
Bredd: 3,00 m
Djupgående: 0,55 m
Vikt: 3 000 kg
Motor: Nanni Diesel 200 hk
Pris: från ca 990 000 kr
Mer info: www.smogenmarin.se
batar_motorbatar_2014_Rhea_Rhea_puff

Relaterade artiklar

batprylar_2017_STEADYAQ_Ingang_Rakkurs

Slingerfritt med ny svensk uppfinning

Linjett 37 med hybridmotor.

Första segelbåten med hybridmotor

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar