Rosomaha – full fart på grunt vatten!

Gustav Morin

Ryssland invaderade båtmässan Allt för sjön. Den mest hårdhudade modellen vi kunde hitta drivs av vattenjet och kan hoppa över öar. Häng med när Hamnen.se kliver ombord.

Det sägs ofta att vattenskotrar, som ju drivs av vattenjet, har en fördel i att de klarar att gå in på grunt vatten. Men det är verkligen en sanning med modifikation.

Vattenjeten är nämligen känslig för att saker och ting sugs in i systemet med påföljd att impellern, som står för drivkraften, skadas.

Men ryska Rosomaha påstår sig ha löst problemet med diverse skyddsanordningar och säger att det är fritt fram att ge järnet över vattendrag som bjuder på så lite som 15 centimeters djup. Och om det skulle råka hamna en sandbank eller mindre ö i vägen så är det bara att gasa på lite extra.

Rosomaha betyder Järv på ryska. Vi förstår varför.

 

Utöver de robusta egenskaperna så ska denna flatbottnade historia fungera för det mesta som båtlivet har att erbjuda. Fiske är till exempel en aktivitet som påtalas. Kanske kan Rosomaha bli en framgångsbåt i sportfisketävlingar då man enkelt kan gena effektivare än konkurrenter med konventionella båtar?

Körglädje

I vilket fall lär den vara körglad utöver det vanliga då kraftiga girar lär kännas som att bredsladda med en bil och tack vare vattenjeten går det att tvärstanna från full fart på cirka en båtlängd.

Att fritidsbåtar är på stadig frammarsch i Ryssland märktes tydligt på båtmässan Allt för sjön där inslaget spelades in. Idag finns mer än 140 båtvarv i Ryssland som tillverkar fritidsbåtar av olika slag, varav nio kom till Allt för sjön och visade upp sina produkter för första gången, och då framför allt mindre fritidsbåtar.

Ryssarna intar Sverige

Trots konkurrensen på den globala båtmarknaden växer Rysslands exportvolym varje år och i dag är den värd miljontals euro. Ryska båttillverkares långa erfarenhet inom teknik och fartygsbyggande, konkurrenskraftiga priser och hög standard har gjort att deras båtar har stor exportpotential.

För floder och sjöar

Rosomaha är en av de mindre spelarna och är primärt utvecklad för floder och sjöar. Kanske kan den med sin intressanta design och tuffa egenskapsportfölj tillföra något till den svenska marknaden.

Rosomaha R6000
Längd: 5,86 m
Bredd: 2,18 m
Vikt: 790 kg
Max motor: 200 hk
Toppfart: 43,2 knop
Antal personer: 6 st
Bottenvinkel (akter) : 8 grader
Bränsletank: 170 l
Mer info: rosomahaboat.ru
puff_Rosomaha_5

Relaterade artiklar

Jet boating

Jetboating – i de minsta vatten…

Flysuit

Nytt fartrekord med 1 050 hk på ryggen!

batar_motorbatar_2019_TeamBritannia_Ingang_ImageProvider.ashx_

Vansinnesprojekt med världsrekord i sikte

batar_motorbatar_2018_AvoneJet_Ingang_AvoneJetIngang

Avon eJet 450 – 31 knop på bara el!

Skriv en kommentar