Sargo 45 – störst, bäst och vackrast hittills

Sargo 45 – störst, bäst och vackrast hittills

Elias Johansson Rimsby

Sargo_45_fartbild Rubriken återger andemeningen i ett pressmeddelande från anrika finska Sargo som har byggt tuffa allvädersbåtar i 55 år. Oavsett vad så bygger nya Sargo 45 vidare på temat “året runt”.

Inne i hytten finns sittplatser för inte mindre än tolv personer, varav fyra sitter i färdriktningen med perfekt sikt över havet, händelserna och omgivningen.

Se testen här!

I övrigt känns Sargokonceptet, och det traditionella hyttbåtkonceptet också för den delen, igen med breda passager runt hytten och enkel entre via sidodörrar samt akterdörr. Till skillnad från många andra hyttbåtar i den här storleksklassen så har Sargo 45 ingen nivåskillnad längs skarndäcket 0ch det är enkelt att hålla i sig med båda händerna på vardera sida.

Två eller tre hytter?

Invändigt kan beställaren välja mellan två eller tre sovkabiner och den som känner sig hågad kan också beställa andra speciallösningar i samråd med Sargovarvet.

Upp till 960 hk

Sist men inte minst utlovas exceptionellt trygga sjöegenskaper och en marschfart på 30 knop med 2 x 400 eller 2 x 480 hk i motorrummet.

Sargo har 16 återförsäljare världen över och här går en av dem genom den nya 45-fotaren. Håll i er för superlativerna haglar på bästa säljarmanér.

Pressmeddelandet i sin helhet:

Den helt nya Sargo 45 har en längd på 14,6 meter och en bredd på 4,25 meter. Den följer Sargos koncept med tuffa året-runt båtar och utrustas såklart med breda sidodörrar, samma nivå på däcket runt hela båten, portlights i skrovsidan och en ljus styrhytt med stor taklucka. Mycket utvecklingsarbete har även gjorts på säkerhet, körkomfort och bränsleekonomi.

“Enorm marknad”

– Vi känner oss nu redo att gå över 40 fot, säger Sarins Båtars vd Thomas Sarin.

– Företaget har en stabil grund och våra befintliga modeller är alla marknadsledare inom tuffa året-runt båtar. Segmentet 40-50 fot har en enorm marknad ute i världen och där kommer Sargo 45 att ta en given plats.

Smidiga passager

I Sargo 45 finns två sociala uteplatser, en U-soffa på fördäck samt en rymlig L-soffa bak. Runt hela båten kan man tryggt gå på däcket i en nivå. Två sidodörrar och en akterdörr gör entrén till styrhytten smidig.

Vidare  inne i styrhytten finns det exceptionellt plats för fyra personer bredvid varandra i framsätet, en stor åtta persons dinette och ett funktionellt pentry. Ergonomisk styrplats med Sargos funktionella vikbara styrkonsol.

Bokomforten förstärks med två eller tre kabiner och två separata toaletter med dusch.

Går att yrkesanpassa

För yrkesbruk kan Sargo 45 även fås med stort lastdäck akterut och en skräddarsydd inredning.

Marschfart upp till 30 knop är möjlig med dubbla dieselmotorer med drev eller Volvo Pentas IPS.

Bärig bak

Sargo 45 skrovet är optimerat för tuffa förhållanden med en vass för och en bärande akter. De första båtarna levereras hösten 2022.

Se också:
Test: Nord Star 49 – Finlands största
Test: Targa 46 – en koloss med känsla
Test: Sargo 33 – går sin egen djärva väg
Test: Sargo 31 – förfinad och familjeanpassad

Elias Johansson Rimsby

Sargo_45_salong

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Angus-A44-inledning

Angus E44 – drömmen om hög fart och låg förbrukning

Test-Nordstar-42-Cruiser-test

Test: Nord Star 42 Cruiser – bruksbåt med hög boendekomfort

Test-Nordstar-42-Cruiser-inledning

Nord Star 42 Cruiser – tungviktare med dolda resurser

XO-Defender-8-test

Test: XO DFNDR 8 – pigg pendlarbåt med stöddig attityd