Självrätande räddningsbåt in action

Gustav Morin


För en vanlig båt skulle resan vara över efter en smäll som denna. Men här får vi se brittiska räddningstjänsten agera under stormen Ciara. 

Brittiska RNLI:s båtar (Royal National Lifeboat Institution) är helt klart av den tuffare typen och låter inte en brytande våg som slår in från sidan hindra framfarten. Man stannar bara upp ett ögonblick, ungefär som en boxare som går ner för räkning, och reser sig sedan sakta men säkert för att strax slå tillbaka.

Videon ovan är filmad under stormen Ciara som drog in över Storbritannien under helgen. I Europa rapporteras sju personer ha omkommit i sviterna av stormen. I Sverige kapsejsade en båt varpå två personer omkom. Hela 14 000 svenska hushåll blev utan el.

RNLI agerar över alla stationer i Storbritannien och Irland – en kuststräcka på 19 000 sjömil – och de har 400 båtar i sin flotta.

De ska samtliga klara hyfsat hög fart och vara rustade för att kunna gå ut i precis alla väderförhållanden. Enligt videorna som just publicerats så verkar det ju finnas sanning bakom de orden.

Brittiska räddningstjänsten backar inte för stormar och orkaner.

 

Här får vi följa räddningstjänsen från Weymouth under en övning i söndags.

Det är knappast bara stora och tunga båtar som ingår i den stora flottan. Flera räddningsaktioner måste genomföras med båtar som kan sjösättas från en strand där brytande vågor ständigt slår in. Då är det RIBar som används och som då backas ner av en tålig traktor och sjösätts i otroligt tempo. Se fler fantastiska videor på www.rnli.org.

RNLI Rescue boat

Relaterade artiklar

SSRS_Dronare_Station

Drönare snabbast på plats vid sjöräddning

TjornRunt

Hjälp – här är appen när hjärnsläppet slår till

Sea Rescue on foils

Sjöräddningssällskapet bygger eldriven bärplansbåt!

RNLI life saving at sea Steve Duncombe

Dramatik – brittiska sjöräddningen in action

Skriv en kommentar