Solas 36 Commuter – den perfekta allvädersbåten?

Redaktionen

Redaktionen

Den svenske konstruktören Christian Wallgren är en man med många idéer. De flesta går ut på att skapa nya båtar som är bättre anpassade för sitt specifika ändamål än redan befintliga skapelser.

Överst på ritbordet ligger för närvarande en tuff året-runt-båt som ska göra ägaren totalt oberoende av yttre förhållanden. Den är helt i aluminium och relativt enkel i sin konstruktion för att den ska vara effektiv att producera. I förlängningen är det också ett sätt att hålla priset på en någorlunda rimlig nivå.

Extra skönhetspoäng får den för att den är lackad ovan relingen. Sedan har Wallgren också eftersträvat en skön balans mellan ljus och luftig men ändå ombonad. Sist men inte minst är Solar 36 Commuter avsedd att bestyckas med dubbla utombordare på en rejäl bracket med alla fördelar som det innebär.
Utombordare är som bekant lätta att serva, sköta och byta ut när det är dags för pension. Dessutom kan de trimmas upp hela vägen om man rör sig på grunt vatten eller vill lägga till mot en strand, vilket man med fördel kan göra med aluminiumbåtar. 

Med motorerna monterade på en bracket får man fördelarna av att propellrarna får jobba i ostört vatten. Vidare dämpas en del ljud och vibrationer samtidigt som båten får effekten av att ha några extra fot i vattenlinjen.

En tydlig nackdel gentemot inombordare är att de två utombordarbjässarna gör det svårt att ledigt dingla med benen i vattnet från badbryggan.

Wallgren leker också med tanken att skala ner Solas 36 Commuter till en mindre modell så att det räcker med bara en utombordare eller en dieselmotor. Solas 36 Commuter, som den ser ut på bilden, gör sig dock bäst med 2 x 250 eller 300 hk.

Hamnen.se väntar med spänning på att någon båtproducent ska nappa på idén och sätta den i serieproduktion.

Solas 36 Commuter
Längd: 11,00 m
Bredd: 2,80 m
Vikt: 3 900 kg
Rek. motorstyrka: 2 x 250-300 hk
Fartområde: 36-48 knop
Bäddar: 2+2
Mer info: www.imsacad.com
batar_motorbatar_2014_SolasCommuter_Ingang_Ingang

Relaterade artiklar

batar_motorbatar_2019_FalconC7_Ingang_falcon-c7-01

Falcon C7 – nu med tak

batar_motorbatar_2018_EFPUppfoljn_Ingang_EFP16UppfoljIngang

Svenska framtidsbåten väntar på nästa lyft

batar_motorbatar_2017_AMTAlu_Ingang_AMTAlu

AMT 175BR – stadig kurs mot plåtbåts-gyttret

batar_motorbatar_2017_XOStudio_Ingang_XO_DFNDR_Teaser

Förhandstitt – nya XO bekänner färg i hårt väder

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar