Solbåten i Skavsta

Redaktionen

Redaktionen

I ankomstahallen på Skavsta Flygplats, Nyköping, står en båt som drivs med hjälp av solstrålar. Det är Håkan Borg och Bo Högström som tar ett annorlunda grepp för att marknadsföra den ovanliga båten. Whisper 55 fick i våras Skärgårdsmässans miljöpris.

Whisper 55 tilldelades i våras Skärgårdsmässans miljöpris. Så här löd motiveringen:

”Håkan Borg och Bo Högström får Skärgårdsmässans miljöpris 2007 för utvecklingav miljöbåten Whisper 55 som drivs med solenergi och dessutom har banbrytande tekniska innovationer för bland annat roddteknik och flytegenskaper.”

Håkan Borg förklarar sitt projekt med Whisper 55:

”Efter många års intensiv forskning och omfattande modellförsök presenteras nu prototypen för en ny bottenform för motordrivna båtar.
Syftet har varit att minimera energiförbrukningen över ett stort fartregister med bibehållen god sjövärdighet. Whisper 55 är med sin nästan raka köllinje anpassad både till deplacementsfart och lägre planingsfart.

Sprutlisternas speciella utformning bidrar till optimalt släpp och lyft, deras form gör att det inte behövs någon bromsande köl för att hålla rak kurs vid rodd.
Skrovet med dubbla slag kombinerar den smala båtens mjuka gång och goda ekonomi med den breda båtens höga stabilitet och stora utrymme. Dessutom har båten mycket goda egenskaper vid kraftiga girar.

För största styrka och säkerhet är båten byggt helt i sandwich, försedd med stora flyttankar och självläns för regnvatten, egenskaper som gör båten osänkbar.

Den stora propellern i en noga formgiven tunnel ger litet djupgående och effektiv framdrivning. Som skydd för både propellern och personer, har tunneln dessutom försetts med en Kortdysa (extra utrustning) och en förstärkande skädda som axelbärare.

Whisper 55 är utrustad med två eller fyra elbatterier som driver en inombordsmotor på 4,5 kW. Whisper 55 kan även drivas med en konventionell eller eldriven utombordsmotor. Batterierna laddas med en stor yta solceller på fribordens insida.

Whisper 55 har två eller tre roddplatser. Alternativ rodd kan ske med roddsvirvlar försedda med gaskolvar. Detta möjliggör att roddarna kan sitta rättvända i färdriktningen.

Tyst gång och ekologisk drift är egenskaper som utmärker Whisper 55. Hållbar utveckling, alternativa drivmedel och energisnålhet är våra främsta mål.”

Whisper 55
Längd över allt 5,5 m
Längd i kvl 4,8 m
Bredd över allt 1,6 m
Bredd i kvl 1,1 m
Deplacement på kvl 0,33 m3
Tomvikt 130 kg
Vikt m elmotorinstallation 210 kg
Fart med 8 hkr utbordare, en pers. 16 knop
Fart med 4,5 kW eldrift, en pers. 8 knop

Mer info här

batar_motorbatar_2007_robraband

Relaterade artiklar

Fredriks motorskola

Fredriks Motorskola – alla avsnitt

kunskap_teknik_motorskolan_puff

Fredriks Motorskola, del 1: Anoder

Motorrumsventillation

Brand ombord – motor

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar