Sandström 565 Classic – hård test av Norrlandsbåt i Bohuslän

Elias Johansson Rimsby

Sandstrom_565_Classic_inledningsbild Sandström 565 Classic har, till skillnad mot styrpulpetbåtar över lag, bara det som verkligen behövs i en styrpulpetbåt. Här är första intrycken från testen.

Den som letar efter snabb, övermotoriserad, finessrik och flärdig styrpulpetbåt behöver inte leta länge. Sådana vimlar det av på marknaden. När det kommer till enkla, förnuftiga och prispressade styrpulpetbåptar är utbudet desto tunnare. Något som gör Sandström 565 Classic mer eller mindre unik.

Bli medlem i Hamnen Plus, se testen av Sandström 565 Classic samt få tillgång till hela Hamnens arkiv av testade båtar!

För så är det väl Gustav Morin?

– Ja, jag tycker att det finns fog för ett sånt uttalande och jag ska villigt erkänna att jag gillar hela filosofin med en riktig klinkbyggd klassiker, vars hela väsen andas förnuft snarare än flärd och ängslig tuffhet.

Men den är väl knappast klinkbyggd?

– Nej, så sant. Även om jag kan ha råkat kalla det för just det i kameran alldeles nyss. Vi får nöja oss med att säga klinkad hädanefter, eftersom den knappast är byggd efter den metod som riktiga klinkbyggda båtar är. Men återigen. Det är befriande med enkel-laminat och att det inte är så jädrans högpolerat överallt. Lite råa ytor och så…

På vad sätt är det bra?

– Det är en del av Sandströms filosofi att vara sansade. Att inte låta kostnaderna skena, eller att hänga på hutlöst stora motorer eller att bygga i aluminium bara för saken skull. Den här båten är en grovis och skulle den gå sönder så går den lätt att laga. Allt detta märks också på slutpriset där man kan komma undan med 220 000 kr med Honda 50 hk på akterspegeln. Eller 189 000 med en Tohatsu 50 hk där bak. Detta är kampanjpriser men ändå…

Sandström 565 Classic får verkligen bekänna färg under Hamnens test utanför Grebbestad.

Vad mer om Sandström 565 Classic?

– I konceptet ingår också att den har en liten köl för kursstabilitetens skull och åror för att man ska kunna ro när så önskas. Även det känns ju genuint, och praktiskt.

Hur är den att köra?

– Det ska vi snart få se men jag kan säga att det blåser riktigt ordentligt här i Grebbestad, så vi ska verkligen ta reda på om den kan var något för alla hummerfiskare här i krokarna. Jag återkommer till det i testen som publiceras inom kort, avslutar Gustav Morin.

Fler Sandström-båtar under lulppen:
Z63 Expedition – en tydlig kursändring
Basic 495 – styrpulpetbåt i all enkelhet
565 AC – kompromisslös laståsna

Sandstrom_565_Classic_inledningsbild

Relaterade artiklar

Pioner_16_Explorer_inledning

Pioner 16 Explorer – liten, stabil och flexibel tuffing

Ryds_630_VI_inledningsbild

Ryds 630 VI – sturpulpetbåten som är en ulv i fårakläder

Sandstrom_460_Classic_inledningsbild

Sandström 460 Classic – mycket körglädje i liten snurrebåt

Finnmaster_T7_Gustav_strand

Finnmaster T7 – bobar daycruiser i litet format

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar