Torrskodd med miniubåt ner till 1 000 meters djup

Torrskodd med miniubåt ner till 1 000 meters djup

Gustav Morin

Vattenskotrar och helikopter har var och varannan lyxjakt på akterspegeln. Nu är det miniubåt som gäller om man vill sticka ut från mängden. Här är en modell som tar en besättning på tre helt torrskodda ner till 1 000 meters djup.

U-boat worx heter den spännande farkosten som dykningsfrälsta miljonärer kan försöka forsla ner sin familj och sina vänner i djupet, utan att behöva tvinga dem genom en dykkurs först. 

Den kommer från Holland och modellen som klarar max 300 meters djup rymmer fem personer, fyra passagerare och en pilot. Men eftersom den bara gör knappa tre knop i ytläge och fyra under ytan så beger man sig inte gärna på långfärd för att hitta de finaste undervattensplatserna.

Som ni säkert redan räknat ut är det inte helt ovanligt att de som köper en miniubåt också äger en stor superjakt som står för färden till de finaste dykområdena.

Helt ofarligt…
Många skräms säkert av tanken att färdas 300 eller kanske till och med 1 000 meter under ytan, men med alla gadgets som den här sköna miniutbåten är utrustad med verkar det riktigt svårt att förolyckas.

I grundutförande kostar versionen som klarar fem personer i runda slängar 2,4 miljoner dollar Men då ingår en omfattande utbildning för att köparen ska klara att hantera den. Ett annat alternativ är såklart att anställa en pilot.

Självklart finns också en diger lista på extrautrustning. Bland annat kan man få fyra lampor på 150 watt som kan lysa upp korallerna eller vraken så det räcker. Det går också att få en version som klarar att dyka till hela 1 000 meters djup, men då får bara tre personer plats. Rutan lär inte spricka i första taget, den är tillverkad av sju centimeter tjock akrylplast.

Poppis för lyxjaktsägare 
En som fastnat helt för konceptet är ägaren till den 42 meter långa lyxjakten Sofia som ni kan se i videon nedan. Hon har en specialbyggd akterspegel som både klarar att bära upp den sju ton tunga ubåtsklumpen och att sjösätta den med en fiffig kran. Det briljanta med kranen är inte funktionen utan snarare hur snyggt den integrerats i badbryggan.

En annan som verkar gilla konceptet är president Putin som testade U-Boat worx för ett par månader sedan.


Alla modeller drivs av lithium-ion-batterier och i standardutförande håller de i 8 timmar. Men det går att uppgradera batterikapaciteten till 16 timmar. De flesta borde alltså tröttna på undervattenslivet och hinna tillbaka till moderskeppet innan krämen sinat. Men skulle man ändå glömma bort tiden och en nödsituation uppstår, så klarar ubåten att ge syre till besättningen i 96 timmar.

Teknisk fakta Uboatworx:
Längd: 5,14 m
Bredd: 3,76 m
Höjd: 2,27 m
Mer info på www.uboatworx.com. Se alla videor på www.uboatworx.com.

Gustav Morin

C-Explorer-5-Submersible

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Arksen-85-

Arksen 85 – hårdhudad lyxjakt för tuffa tag

M/Y Larimar: Varken störst eller bäst – men kanske vackrast?

M/Y Larimar: Varken störst eller bäst – men kanske vackrast?

Vi tar rygg på Boatlife is Best och får en tur på denna enastående seglingsjakt.

Följ med ombord på Rhea – en modern klassiker med stil

Nu kan världens största träjakt bli din för knappa 100 miljoner kronor! Foto:  Brett & Noble

Världens största träjakt – nu till salu för knappa 100 miljoner