Svensk bygger världens största kolfibertrimaran

Gustav Morin

John Lundin byggde världens största kolfibertrimaran – en missilbestyckad best på 62 meter som slagit den militära världen med häpnad. Men innan leverans fattade fartyget eld.
Nu ska det byggas igen.

John Lundin driver North Sea Boats, ett varv baserat på Java i Indonesien, där han byggt den rekordstora kolfibertrimaranen på beställning av den indonesiska militären. Den är optimerad för att bekämpa terrorism och det i området utbredda tjuvfisket.

Ni känner säkert igen designen. Stor inspiration har nämligen hämtats från svenska stealthdesignade korvetten Visby vars paradgren är att inte dyka upp på fiendens radarskärmar.

Något som den svenska motsvarigheten inte kan stoltsera med är ett djupgående på ynka 1,2 meter som uppnås tack vare trimaranskroven, vilka också ger bra stabilitet och bra bränsleeffektivitet.

Sämre än svensken men mycket billigare
Den svenska motsvarigheten klarar 40 knop och har en räckvidd på 2 300 sjömil. Trimaranen klarar 30 knop och 2 000 sjömil. Men svensken lär också vara enormt mycket dyrare än de 80 miljoner kronor som den indonesiska militären skulle betala.

Trimaranen är designad av samma man som står bakom Earthrace –motortrimaranen som har rekordet för att färdas snabbast jorden runt.

Båda fartygen drivs av vattenjet. Trimaranen drivs av två V12-dieslar från MAN som är centrerade i mittskrovet. Stealthkorvetten Visby lär ha figurerat som förebild för den nya stridstrimaranen.

Trimaranen stod klar sista augusti i fjol och en serie provkörningar genomfördes. Men en månad efter sjösättningen inträffade något katastrofalt. Ett elfel orsakade en stor brand och fartyget som lågt förtöjt vid en kaj sjönk och totalförstördes.

Ytterligare en beställning
Lyckligtvis var fartyget väl försäkrat och även om varvet har varit tvungna att gå från 300 anställda till 200 ser det ljust ut nu. Johan Lundin förhandlar nämligen om att bygga ett nytt likadant fartyg åt indonesiska militären och han hoppas att vara igång inom tre månader.

Fartyget kan husera 29 besättningsmän och krävs snabba utryckningar finns en elvameters rib god för 60 knop som kan sjösättas snabbt.

Som ni ser i bildspelet nedan går det att få trimaranen i andra utföranden än som extrem militärbåt. Den lär göra minst lika bra nytta som kustbevakare eller räddningsbåt.

Mer info: www.northseaboats.com.

batar_motorbatar_2013_Northseaboats_bildspel_North_sea_boat_missile_4

Relaterade artiklar

Visby stridsfartyg

Stealth korvetten Visby – en smygare i världsklass!

batar_motorbatar_2013_Krigsfartyg_Stealthfartyg_Michael_C_Nutter_U.S_Navy_3_bildspel_1200

USA sjösätter rekordstort stealthfartyg

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar