Våldsam vurpa i helgens XCAT

Gustav Morin

Gustav Morin

<

Två besättningsmedlemmar utsattes för extrema påfrestningar när deras katamaran voltade i 160 km/h på öppet hav i helgens race på Guldkusten i Australien.

Guldkusten i Australien är känd för höga vågor och fantastisk surfing. Får man för sig att på denna plats arrangera racing för kolfiberkatamaraner med 600 hk på häcken, så får man räkna med dramatik. Inte minst om man skickar iväg båtarna när havet är väldigt gropigt och det råder rejäl motvind –värsta tänkbara förhållanden för en katamaran av den här kalibern.

Hade gått att undvika
Hemligheten för att nå högst toppfart är ju som bekant att få hela båten att flyga, men med bibehållen horisontal attackvinkel.

Marginalerna är extremt små. När sjön är gropig ska det inte mycket till för att båten ska volta. Men just i det här fallet ser det faktiskt ut som att kraschen hade gått att undvika om man lättat på gasen. 

Under lördagens speedrun, vilket betyder att två båtar kör bredvid varandra och tävlar i ren fart, så visade serieledande Team Dubai med Al Zaffain och bin Hendri tydligt exempel på detta. Retsamt nog voltade båten just när de korsat mållinjen. Ingen av dem fick några allvarliga skador.

Sverige på plats
Helgens race var den fjärde av sex deltävlingar i årets XCAT-serie som avgörs mellan förare från 13 olika länder.

Sverige representeras av F1-föraren Erik Stark och Mikael Bengtsson som är mekaniker för Erik Stark och tävlar i 3C-katamaran. De kör i Swecat Racing. Erfarne X-Cat föraren Joakim Kumlin kör för AL & AL Racing Team.

 Swecat racing slutade sjua Gold Coast Grand Prix och Joakim Kumlin med AL & AL Racing Team stötte på problem och kunde inte slutföra racet varför de slutade på sistaplats. 

Resultat XCAT Gold Coats Grand Prix.

Läs mer på www.xcatracing.com.

racing_motorsport_2015_XCAT_Guldkust_Xcat_puff

Relaterade artiklar

batar_motorbatar_2018_HypercatPleasure_Ingang_HypercatPleasureIngang

Ny galen svensk fritidsbåt god för 100 knop!

racing_motorsport_2015_ErikKrasch_Ingang_StarkKraschIngang

Svenska F1–stjärnan i dramatisk krasch

bloggare_adrenalin_2015_Dubai_Dubai_4xMercury_puff

Rapport från ett bissart båtliv i Dubai

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar