VM-brons till Jonas Andersson

F 1 Jonas Andersson

F1 Boatracing

Genom en mycket bra och kontrollerad körning kunde Jonas Andersson köra hem en tredje plats i det avslutande racet för säsongen i F1 för båtar. Därmed säkrade Jonas även en bronsmedalj i VM. Detta är den bästa placeringen i F1 VM i svensk historia.
Johan de Bourg var först att skicka in en egen artikel till hamnen.se. Vi tackar och välkomnar fler.

Text:Johan de Bourg

Det är en fantastisk insats från ett team som är en underdog, om man jämför deras racing-budget med andra teams. Jonas skulle med en bättre budget definitivt ha en mycket större chans att ta VM-guld.

Jonas fick en fantastisk start och låg lika med ledande båt fram till första boj, där han naturligt föll tillbaka på grund av att man måste hålla spår, men han lyckades ändå gå upp från 5:e till 4:e. Sedan lyckades han också ta sig förbi den 9-faldige världsmästaren Guido Cappellini på första varvet.

Därefter håller han sin tredje plats hela vägen in i mål. Det var inte många omkörningar men oerhört tätt hela racet igenom. Oerhört nervöst också då han senaste tävlingen tvinades bryta med motorfel ett varv från mål! Då förlorade han sin VM-silverplats och åkte ner till fjärde som han hade haft i flera månader.

Idag vann hann tillbaka ett VM-brons, och det var helt rätt!

Säsongen i sammandrag: Jonas har under säsongen tagit två segrar, en 3:e plats och en 4:e plats och brutit resterande fyra race. Jonas är snabb: i cupen för snabbaste varv på tävlingarna, SLAM-trophy, slutade han tvåa efter att ha presterat snabbaste varv på fyra av åtta tävlingar.

Jonas har haft en pole position och varit med i 6 av 8 shootouts, där de med de 6 bästa träningstiderna gör upp om de 6 första startpositionerna. Sammanlagt har Jonas varit 5.e bäst under säsongen. F1 Team Sweden, som drivs av Jonas själv, blev tredje bästa team av 11.