Windy 37 Shamal – med känslan av en lyxjakt

Gustav Morin

En norsk designer som nyligen lanserat en 165-fotare från Wally har fått sätta sin prägel på Windys senaste nyhet Shamal. Hamnen.se kliver ombord och synar resultatet. 

Norska (men svenskbyggda) Windy är kända för sin klassiskt sportiga design och fina kvalitet. Och de ämnar att fortsätta på samma spår. Men med sin senaste skapelse Windy Shamal 37, så satsar de mer på inre rymd och på att snäppa upp kvaliteten och lyxkänslan ytterligare.

Därför föll det sig naturligt att anlita en man med stor erfarenhet från lyxjakter för att få till snitsen och en känsla utöver det vanliga. Valet föll på norskfödde men Monacobaserade Espen Øino som nyligen lanserat en uppseendeväckande skapelse på 165 fot från Wally.

designen är inspirerad av 60- och 70- talets kända modeller.

 

Man må ha satsat på större rymd jämfört med de mindre syskonen och bland annat kortat överhänget och skapat en rakare stäv och ett bulligare förparti, men resultatet är ändå inte ett enormt svängrum i ruffen.

Tanken är heller inte att Shamal ska vara en lyxig semesterbåt utan snarare en stor daycruiser med övernattningsmöjlighet där de yttre ytorna prioriterats. Och det är i sittbrunnen som den stora rymden är påtaglig. Här är det lyx!

Skrovsidorna är relativt höga och präglas av de tre stora rutorna som höjer mysfaktorn i ruffen. Färgen på skrovet kan levereras i många olika kulörer.

Med det sagt så är det knappast ett lidande att befinna sig under däck. Här finns två hytter som gott och väl rymmer två vuxna vardera och även om det inte är spatiöst med plats så är det definitivt tillräckligt för att gemene Svensson skulle uppleva även denna del av båten som lyxig, allt är ju relativt.

Windy själva kallar 37-fotaren för en “pure sportsboat” och säger att designen är inspirerad från deras välkända klassiker från 60- och 70 talet – men med funktion och komfort som ligger i framkant 2020.

Hamnens reportrar spanade in nyheten under premiären på världens största inomhusmässa för båtar i Düsseldorf och levererar sina första intryck i videon ovan. De diskuterar också var namnet Shamal kan komma ifrån. En teori luftas i inslaget. En annan är att namnet kommer från den nordvästliga vinden som blåser starkt över bland annat Persiska viken under dagen för att sedan lägga sig på natten.

Windy 37 Shamal
Längd ö a: 11,25 m
Längd v a: 10,64
Bredd: 2,82 m
Vikt (inkl motorer): 7 500 kg
Antal kojer: 4 st
Färskvatten: 200 l
Bränsletank: 650 l
Mer info: www.windyboats.com
Windy 37 Shamal

Relaterade artiklar

windy

Windys nya Nimbusdödare angör i augusti

batar_motorbatar_2013_Windy_39_Puff_Windy_39_4

Windy 39 Camira – norsk nysatsning

Windy 31 Zonda

Windy 31 Zonda med superbilsambitioner

Skriv en kommentar