Yamarin 81 DC – Petestep nu i massproduktion

Redaktionen

Yamarin 81 DCVi brukar vara försiktiga med att ta till stora ord när det gäller nya skrov. Men i det här fallet pekar mycket på att det verkligen har hänt något revolutionerande inom skrovdesign. Nya Yamarin 81 DC är först från en stor tillverkare med den svenska innovationen.

Hamnen.se fick nys om det nya skrovkonceptet i ett tidigt stadium och har redan provkört och agerat bollplank under utvecklingens gång. 

Ett skrov som inte bara sägs utan också verkar vara något alldeles extra när det gäller effektivitet såväl som ljudnivå.

Mjukare, snålare och tystare
Nu blir alltså Yamarin 81 Day Cruiser den första massproducerade båten med denna nya skrovkonstruktion och om det går som tillverkaren hoppas och tror så kommer det att ge en föredömligt mjuk och snål gång i sjön (mindre vertikala g‐krafter) men också en tystare gång i större vågor.

Detta i en rak jämförelse med traditionell bottenteknologi.

Se videon med våra första intryck av Yamarin 81 DC!

Yamarin 81 – första båten med Petestep i massproduktion.

I övrigt har mycket fokus lagts på att alla passagerare ska sitta väl skyddade från fartvind och rykvatten bakom vindrutorna som sträcker sig ända till akterbänken.

Påkostade finesser
Vidare är pentryt väl tilltaget för en daycruiser i den här storleksklassen med en påkostad gasspis, utdragbart kylskåp, diskho och gott om avställningsytor.

I soffgruppen i det öppna utrymmet ingår två bord som vid behov kan kopplas ihop till ett stort bord. Runt bordet finns plats för upp till åtta personer.

På det hela taget säger sig Yamarin ha höjt ribban rejält såväl i stort som i smått.

Här presenterar Petestep sin produkt med bilder på nya Yamarin 81 DC och på Yamarin 63 BR som är en av båtarna som fungerat som testplattform.

Se mer om Petestep-konceptet här:
Petestep – nydanande svensk skrovinnovation.
HOC 33P Coupé – svensk innovation blir verklighet.
HOC 33P Coupé – svenska nyheten sjösatt i Visby.

Vår norska kollega Atle Knutsen testkörde prototypen till Yamarin 81 DC. Läs vad han tycker på Båtmagasinet.no

Yamarin 81 DC  
Längd: 8,05 m
Bredd: 2,76 m
Vikt: 2 100 kg
Rek. motorstyrka: 300 hk
Antal personer: 10
Mer info: www.yamarin.com

Yamarins egen pressrelease om Yamarin 81 Day Cruiser:

Nya generationens Yamarin 81 Day Cruiser

Yamarin 81 Day Cruiser är den första modellen i den nya Yamarin DC‐serien. Denna Day Cruiser i Premium‐klass är formgiven av norska Eker Design, en av de mest kända designbyråerna i Skandinavien.

Teknologin i båtens botten är planerad av svenska Petestep® och är patenterad. Eker Design, Petestep® och Yamarins planeringsteam har tillsammans skapat en innovativ båt som skiljer sig markant från de övriga på marknaden och vars nya design och teknologi är revolutionerande. Kriterierna vid planeringen var revolutionerande skrovteknik och häftig men funktionell design från för till akter. Omvänt sagt ”No design without functionality”.

Skrovet är planerat av Eker Design, men dess botten är en revolutionerande världsnyhet: patenterat Petestep®‐ botten. Yamarin är känd för sina utmärkta köregenskaper, som man nu lyckats förbättra ytterligare med Petestep®‐ botten. Skrovets gång i sjön är betydligt mjukare (mindre vertikala g‐krafter) och tystare även i större vågor samt bränslesnålare än traditionell bottenteknologi.

Vid undersökningar har det framkommit att så gott som alla konsumenterna önskar sig mera körkomfort av båtarna, vilket Yamarin 81 DC erbjuder.
I 81 Day Cruiser har det satts mycket fokus på att alla passagerare skall ha möjligast bra vindskydd och därför sträcker sig sidovindrutorna ända till akterbänken. Detta innebär att samtliga i båten skyddas från vind och väder.

Pentryt är planerat så att det faktiskt går att tillreda en lunch eller middag. Det omfattar bl.a. en effektiv gasspis, utdragbart kylskåp, diskho och viktigast av allt, ytor där man kan ställa saker. I soffgruppen i det öppna utrymmet ingår två bord som vid behov kan kopplas ihop till ett stort bord. Runt bordet finns plats för upp till 8 personer.
Styrpulpeten är försedd med 12” kartplotter och har plats för surfplatta/tablett i enlighet med dagens behov. Förarens vindruta är försedd med integrerad defrosterfläkt, något som hittils varit mycket ovanligt i daycruiser‐båtar.

Trimsystemet är helautomatiserat, det minskar automatiskt planingströskeln och dessutom håller det helautomatiska systemet båten stabil och rak även i hård sidovind. Trimsystemets ergonomiskt placerade smarta användarpanel är försedd med 3D‐gyro, 3D‐accelerator och 3D‐GPS. Trimsystemet saknar traditionell våtyta och har alltså inte några trimplattor som ökar bränsleförbrukningen. Planingströskeln vid exceptionellt låg hastighet är knappt märkbar.

I den rymliga kajutan finns en bädd som erbjuder både på längd och bredd. Under bädden finns ett stort förvaringsutrymme för sängkläder och bädden kan därför lätt göras i ordning för dagsbruk efter övernattning. I kajutan finns sovplats för fyra personer. Det separata WC‐utrymmet i kajutan är utrustat med eldriven vatten‐WC och tvättställ.

I båtens för finns en integrerad stege för ilandstigning samt landtagnings‐ och körljus. Om dagsutflykten övergår till kväll kan man tryggt köra i mörkret tack vare det ytterst effektiva LED‐körljuset i fören som bevarar naturliga färger. Den nya båten har även plats för solpaneler på framdäcket. Solpanelerna producerar el även när båten ligger i hamnen, båten har ett tvåbatterisystem. Båten har en vattenskidbåge som fungerar som räcke på badplattformen.

Båtens syntetiska teakdäck är modernt och är lättare att sköta än traditionell teak. Båten har ett lättskött kapell i två delar med samma design som båten. Inuti kapellet kan man använda mörkläggningsgardiner för att kunna sova på bakbänken i båten. Madrasserna i det öppna utrymmet kan användas som dubbelsäng för två vuxna.
Yamarin 81 Day Cruiser har de ljusa smakfullt stiliga färgerna vitt och sand, med detaljer i turkost som piggar upp.

batar_motorbatar_2016_Yamarin81_Yamarin_81_DC

Relaterade artiklar

Hydrolift_elfarja_inledningsbild

Hydrolift levererar eldrivna färjor till OS i Paris

Yamarin_63_DC_inledning

Yamarin 63 DC – test av daycruisern som vuxit på alla vis

Silver_Viper_DCz

Silver Viper DCz – första intrycken från testen

Intryck_Yamarin_67_DC_

Yamarin 67 DC – första intrycken från testen

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar