Du är här:Hem Artiklar Motorbåtar Onyx 41 - modern lyx i retroförpackning

Onyx 41 - modern lyx i retroförpackning

Onyx 2En het snackis i båtvärlden just nu är Onyx 41. En båt som än så länge bara finns på ritbordet. Men som bli något alldeles extra när någon öppnar plånboken och låter bygga den.

Nej den är inte praktisk. Ej heller billig. Men när det kommer till skönhet så kammar den hem höga poäng. Onyx 41, som båten heter, finns än så länge bara på ritbordet på Luiz de Bastos designkontor i soliga Miami, Forida. Designern är tydlig med sin målsättning.

– Jag ville designa en toppmodern båt med inslag av design från forna glansdagar. Onyx 41 är en högteknologisk båt med dolda bekvämligheter som till exempel inbyggda tendrar och dolda knapar och därtill hybriddrift.

Slipper fendrar
Det förstnämnda har man löst genom att bygga in en kombination av skum och tyg på strategiska ställen på friborden. På så sätt ska man slippa olägenheten att fendra på och av båten så fort man ska lägga till och kasta loss.

imageimageimageimageimageimage
I stället för klassiska pop-up knapar har man dolt vanliga knapar under luckor i däcket. Snyggt, snubbelfritt och ur vägen.

Hybriddrift
Hybridmotorn tillåter färder i upp till åtta knop och används framför allt när man vill köra ljudlöst och avgasfritt på väg in och ut ur hamnar. När man vill åka snabbare än så får man låta dieselmotorn jobba.

imageimageimageimageimageimage
I övrigt är båten ett frosseri i trä och glas. Och en känsla av att sitta i en glaskupa när man befinner sig i salongen lär var högst påtaglig.

l utrymmet framför salongen finns finns en dubbelkoj, en rejäl soffa och ett toalettutrymme. Allt mycket sobert utfört med stora ljusa tyger och ytor som bryts av med mörkt trä.

Hamnen.se återkommer när och om det första exemplaret ser dagens ljus. Tills dess får vi nöja oss med att njuta av bilderna.

Teknisk fakta Onyx 41:
Längd: 12,5 m
Bredd: 3,70 m
Djupgående: 0,75 m
Motor: Steyr hybrid
Pris: 2 800 000 dollar
Mer info: www.luizdebasto.com.

Publicerades: 2014-01-29

Text: Elias Johansson

Skriv ut