Du är här:Hem Artiklar Motorbåtar Stormer – snål stålman

Stormer – snål stålman

Stormer_1_puffOrden i rubriken är holländska Stormers mantra. Båtliv ska vara enkelt och underhållsfritt och därför har de rensat bort allt onödigt på sin nya linje som innefattar fem båtar mellan sex och åtta meter. Mest intressant är att de ska vara snålare och tystare än snipor i lågfart men också gå att köra snabbt.

Stormer vill utmärka sig från konkurrenterna genom att satsa på mindre motorer och lägre förbrukning men fortfarande ge båtarna tillräcklig toppfart. De menar att man sällan dundrar fram i 35 knop och att det är smartare att åka snålt i lägre farter.

Om det resonemanget kan man tycka vad man vill men sanning är att båtarna blir snåla om man satsar på små dieselmotorer snarare än bensinutombordare och anpassar skroven för låga farter.

Det holländska varvet satsar på en riktigt rejäl konstruktion i 4–6 mm tjock aluminium och starka gummilister. Bland annat sitter en rejäl gummibit i fören som gör det möjligt att trycka båten mot bryggor för enkel på- och ilandstigning.

Trots det ruffa utseendet är det meningen att Stormer ska fungera som badbåt likaväl som för yrkesfolk och fiske. Med några skräddarsydda dynor förvandlas bänkarna snabbt till trevliga sittplatser.

 Stormer_ovan

Stormer_akter

Stormer_1

Stormer_motor

Data_Stormer
Stormer_Rib_80

Läs mer om Stormer här.

 

Publicerades: 2012-03-21

Text: Gustav Morin

Skriv ut