Norrlandskusten – storslagen och idyllisk på samma gång

Norrlandskusten – storslagen och idyllisk på samma gång

Elias Johansson Rimsby

230609 - UR Norrländska hamnar - 7 - Skeppsmaln Storslagen, idyllisk, säregen och inbjudande. Och allt detta på samma gång. Här är en försmak på Upptäcktsresan Norrlandskusten som vi publicerar i flera delar och i rask takt framöver.

Surströmmingsparadiset Ulvön. Högbonden. Den magnifika kustlinjen. De pittoreska fiskelägena. Nog hade Hamnen utsände spanat in allt det där. Men bara på håll och i samband med allehanda båttester. Vore det inte på tiden att Norrlandskusten fick en egen reportageserie under rubriken “Upptäcktsresan Norrlandskusten”?

Se också:
Del 1 – Norrlandskustens kända och okända pärlor
Del 2 – Ulvön med egen båt – så mycket mer än bara surströmming
Del 3 – Från karga klippor till pittoreska fiskebyar
Del 4. Upptäcktsresan – Mellanfjärden, Stocka och fantastiska Gran

Sagt och gjort. När Hamnen så äntligen kommer till skott så tar resan sin början i Skagsudde med målet att besöka ett 20-tal hamnar på vägen till Hudiksvall.

Efterlängtat äventyr

– Jag har alltid velat se den här delen av den svenska kusten, säger Hamnens Claes Olivecrona och fortsätter:

– Det är ett häftigt område och det är nog lätt att man fastnar i sina hemmavatten. Men den svenska kusten är ju fantastisk hela vägen från Nordkoster till Haparanda. Det finns en poäng i att vidga sina vyer och Norrlandskusten är ett otroligt häftigt område.

På vad sätt?

– Ja, var ska jag börja. Man kan säga att den är storslagen och idyllisk på samma gång med sin mäktiga kustlinje och sina idylliska fiskelägen i en unik kombination.

Storslagen, idyllisk, säregen och inbjudande på en och samma gång. Så lär vi känna Norrlandskusten i en reportageserie som publiceras inom kort. 

Något extra starkt intryck?

– Ja, jag gillade verkligen de nyss nämnda fiskelägena som inte bara är idylliska i sig utan som också berättar en historia. En historia om en rik byggd för i världen då man levde gott på sitt strömmingsfiske. Samtidigt är det förfärande att det varken finns fisk eller fiskare kvar här längre.

Inga bakslag, grundsmällar eller andra skandaler under resan?

– Nej, det gick enligt plan. Eller jo – med facit i handen så borde vi ha avsatt mer tid för Högbonden, Ulvön, och alla andra fantastiska platser. Det fanns så mycket mer att upptäcka som vi inte hann med. Sen hade vi ganska utmanande väder på delarna med öppet hav, vi får se om de delarna kommer med i videoredigeringen, skrattar Claes.

Ulvön – du menar surströmmingsparadiset?

– Japp. Jag har ätit allt från rutten haj och rakfisk och chokladdragerade myror och nu fick jag även prova surströmming.

Och vad tyckte du?

– Det får du se när vi publicerar Upptäcktsresan Norrlandskusten i flera delar framöver med början inom kort, avslutar Claes Olivecrona.

Elias Johansson Rimsby

230609 - UR Norrländska hamnar - 7 - Skeppsmaln

Visa 3 kommentarer

3 kommentarer till “Norrlandskusten – storslagen och idyllisk på samma gång”

  1. Polisen ska inte annstifta eller lägga arbete på på nya lagar de har förmånga att tro att de
    Kan styra Sverige se vapenlagar enligt vapen som har barkat i väg där polisen styr en rekommendation för vapen utan en laglig grund men den håller in för en rättegång polisens rekommendationer håller i rätten vart är vi på väg.

    Dags att politiker börjar att styra Sverige åt rätt håll och polisen ska höja intagningsålder för ny sökande till 26-28 år så att vi inte får poliser utan livs erfarenheter nu kan man bli polis vid 21års ålder.
    Fundera.

    Svara

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Hamnen-till-Saltkrakan-med-eldrift-Large-1

Saltkråkan – nostalgitripp i farbror Melkers fotspår

230609 - UR Norrländska hamnar - Dag 3 2 - Mellanfjärden - Gran - Stocka - Hudiksvall - 5

Upptäcktsresan – Mellanfjärden, Stocka och fantastiska Gran

Upptacktsresan_Norrlandskusten_Hogbondan

Upptäcktsresan – karga klippor och pittoreska fiskebyar

230609 - UR Norrländska hamnar - Dag 2 - Ulvön - 6

Ulvön med egen båt – så mycket mer än bara surströmming