Ny amerikansk forskning: saltvatten blir bränsle

Redaktionen

 Amerikanska forskare på Naval Research Laboratory i Washington har hittat en metod för att omvandla havsvatten till bränsle, allt enligt den amerikanska sajten Dvice. Ett bränsle som först och främst ska användas av den amerikanska marinen.

Processen går ut på att utvinna koloxid och vätgas samtidigt ur saltvatten. En komplicerad metod men enkelt beskrivet så tar man hjälp av elektricitet och använder sedan en katalysator. Resultatet blir en substans som i allt väsentligt liknar olja.

Enklare hantering
Först ut att använda det nya bränslet är den amerikanska marinkåren som gör av med i runda slängar 2,2 miljoner kubikmeter bränsle om året till sina militärfartyg och flygplan runt om i världen. Därför ser man också en förenklad hantering som en stor vinst i att kunna utvinna bränsle ur havsvatten.

Men än finns det hinder på vägen. Det troliga är att det tar ytterligare tio år innan det kan fungera fullt ut. Och ännu längre tills vi kan köra vanliga fritidsbåtar på förädlat havsvatten.

Se filmen om hur Naval Research Laboratory i Key West (Florida) arbetar med att utvinna bränsle ur saltvatten. Först i liten skala…

nyheter_2014_SaltvattenBransle_BildspelIngang_USFartyg_ingang_1500

Relaterade artiklar

Lägsta bensinpriset sedan krigsutbrottet

Dieselbrist men lägsta bensinpriset sedan krigsutbrottet

Hypercat bensin puff

Nytt biobränsle på båtmacken – 78 procent förnybar

E10-godkänd bensindunk.

Nya bensinreglerna kan skada båtmotorer – ha extra koll i sommar!

batprylar_2016_Oljesticka_Ingang_OljestickaIngang

Ny svensk uppfinning skonar miljö och motor

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar