Ny amerikansk forskning: saltvatten blir bränsle

Ny amerikansk forskning: saltvatten blir bränsle

Redaktionen

 Amerikanska forskare på Naval Research Laboratory i Washington har hittat en metod för att omvandla havsvatten till bränsle, allt enligt den amerikanska sajten Dvice. Ett bränsle som först och främst ska användas av den amerikanska marinen.

Processen går ut på att utvinna koloxid och vätgas samtidigt ur saltvatten. En komplicerad metod men enkelt beskrivet så tar man hjälp av elektricitet och använder sedan en katalysator. Resultatet blir en substans som i allt väsentligt liknar olja.

Enklare hantering
Först ut att använda det nya bränslet är den amerikanska marinkåren som gör av med i runda slängar 2,2 miljoner kubikmeter bränsle om året till sina militärfartyg och flygplan runt om i världen. Därför ser man också en förenklad hantering som en stor vinst i att kunna utvinna bränsle ur havsvatten.

Men än finns det hinder på vägen. Det troliga är att det tar ytterligare tio år innan det kan fungera fullt ut. Och ännu längre tills vi kan köra vanliga fritidsbåtar på förädlat havsvatten.

Se filmen om hur Naval Research Laboratory i Key West (Florida) arbetar med att utvinna bränsle ur saltvatten. Först i liten skala…

Redaktionen

nyheter_2014_SaltvattenBransle_BildspelIngang_USFartyg_ingang_1500

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Yanmar-HVO100-diesel

Motorjätten ger grönt ljus för ren HVO-diesel

bransle-sjomack-grondiesel-kustbevakningen

Nu börjar Kustbevakningens bränslekontroller – så går de till

Sjomack-Slagsta-Marina

Trendbrott – bränslepriserna har redan rasat med 7,56 kr

oljetanker-tanker-olja-varldsekonomi-folj-med-ombord

Så är livet ombord på en gigantisk oljetanker