Miljömärkning för fritidsbåtar

Redaktionen

Redaktionen

Ecoboat Index är en ny svensk miljömärkning för fritidsbåtar.Kylskåp och byggmaterial har redan haft det i några år, nu är det också dags för båtbranschen att bli miljömärkt. På fredag (3 februari 2012) lanseras en svensk miljödeklaration för fritidsbåtar på Båtmässan i Göteborg. 

Märkningen är resultatet av ett samarbete mellan åtta företag i båtbranschen och Svenskt Marintekniskt Forum. En femgradig skala, där grönt är bästa miljöval och rött oacceptabelt ur miljösynpunkt. Så ser den nya svenska miljömärkningen – Ecoboat Index – av fritidsbåtar ut.

Tanken är att det ska bli lättare för konsumenter att se hur stor miljöpåverkan olika fritidsbåtar har.

– Det handlar om att få alla att prata samma språk, säger projektledaren Jacqueline Widström på Svenskt Marintekniskt Forum, SMF. Om man ska köpa en ny båt så kan man jämföra de båtar man funderar på med hjälp av det här systemet. Till exempel kan man titta på hur båtens bränsleförbrukning påverkar miljön.

Den nya märkningen är resultatet av ett samarbete mellan SMF och åtta företag verksamma i den svenska båtbranschen.

Tre områden ska tas med i bedömningen: omvärldsfrågor, drift och tillverkning. Varje område kartläggs och allt från materialval till bränsleförbrukning graderas på skalan.

Till en början riktar sig märkningssystemet till dem som ska köpa en ny båt, men tanken är att det längre fram också ska kunna gå att se hur stor miljöpåverkan äldre båtar har.

På lite längre sikt kan systemet också användas vid återvinning av båtar när det dags att skrota dem.

Ecoboat Index är en ny svensk miljömärkning för fritidsbåtar.

Relaterade artiklar

Flax27-Greenboats-2019_JKu_2893-min-3

Flax 27 – byggd av fröer och PET-flaskor!

Dykning efter avfall

De har kånkat upp sju ton båtbatterier från Mälarens botten

Two-stroke Transportstyrelsen-2

Transportstyrelsen uppmanar – byt era motorer!

Greta Thunberg

Greta Thunberg seglar hemåt med världskända Youtubers