Nyårskrönika från hamnen.se

Redaktionen

Redaktionen

Det hände en hel del under 2007, både i segel- och motorbåtsvärlden. Redaktionen för hamnen.se ger en återblick på året som gått.
Nu skotar vi in det nya 2008 – Gott Nytt År!

På golfströmmens gröna vatten öppnade hamnen.se år 2007 med att segla Key West Race Week. Foto: Regatta.nu

Volvo Penta firar 100-års jubileum och introducerar IPS Joystick på London Boat Show.

Inredningen i båtar följer trenden från moderna hem. Det här var året då LED-belysningen lyste upp tillbehörslistan. Grabbräcken, badstegar men framför allt inredningen kompletterades med med små, fasta och strömsnåla ljuspunkter i LED, Light Emitting Diods

Fjord 40 väcker stor uppmärksamhet på årets båtmässor. Kraftfulla linjer, rak stäv och öppna planlösningar gör den till något alldeles extra.

Det började så bra den 8 maj. Svenska Järv ledde över Team New Zealand vid första kryssmärket, höll storfräsarna från Nya Zealand bakom sig under halva första länsen. Men sen var det kört. Victory Challenge blev utslagna i kampen om Americas Cup

Den 21 maj stod klipperskeppet ”The Cutty Sark” i London i lågor. Polisen misstänkte att branden var anlagd.

Svenska företaget Unitex lanserar i maj en LED-skärm för båtbruk och är därmed först i världen. Fördelarna mot traditionell lysrörsbelysning är längre livslängd, mindre strömförbrukning och möjlighet till steglös dimmning till helt svart.

Ericsson Racing Team utser den 25 maj Anders Lewander till skeppare för den nordiska båten i kommande Volvo Ocean Race.

hamnen.se seglade första veckan i juli Gotland Runt med tre krutpaket från alpina damlandslaget, Maria Pietilä Holmner, Therese Borssén och Jessica Lindell Vikarby. Det blev en fjärde plats bland elva X35:or.

Alinghi vinner den 4 juli med en sekund över Team New Zealand i Americas Cup.

I ylande kulingvindar blev Björn Hansen förste svensk att vinna Match Cup Sweden i Marstrand. Det skedde den 8 juli.

Sven Yrvind och betydligt yngre Thomas Grahn ger sig den 27 juli iväg från Hunnebostrand till Florida i en Vega. De klarade de 6 500 sjömil och ankrade upp utanför Jensen Beach Causeway i början av december.

Seglingsspelet sailonline.org lanseras i och med Fastnet Race. SampoValius från österbotten i Finland vinner Fastnet Race Online med över 250 deltagare.


Natten mellan den 16 och 17 augusti sjunker fyrskeppet Falsterborev vid en kaj i Le Havre. Det sedan länge borttagna fyrskeppet hade sedan 1977 varit restaurang-båt som på senare år kraftigt förfallit.


I och med flytande båtmässan ”öppna Varv” på Orust den 23 augusti lanserar hamnen.se sin egenproducerade webbtv – hamnen.tv.

I slutet av augusti vinner hamnen.se med Leif Carlsson som rorsman SM-guld i Drake.

I september blir fransmannen Sébastien Roubinet stora dröm verklighet. Under två år har han planerat och genomfört den smått otroliga prestationen att med en segelbåt utan motor ta sig hela vägen från Montreal, Kanada, norr om Amerikanska kontinenten och ut via Berings Hav.

Äventyraren och rekordseglaren Steve Fosset försvinner den 3 september ut i Nevadaöknen med sitt flygplan. Sökningarna efter honom och hans plan avlsutas utan att hans kropp hittas. Fosset har varit med om att slå flera seglingsrekord med sin jättekatamaran Playstation.

Silver Condor 730 får utmärkelsen Boat Innovation Award på Scandinavian Boat Show i Älvsjö. Den finskbyggda båten får priset för nytänkandet kring utformningen av förarplatsen.

Den 25 november startade besättningen på ”Victoria af Piteå” sitt äventyr över Atlanten. De deltog tillsammans med drygt 230 andra båtar i ARC, Atlantic Rally for Cruisers och skickade dagliga och uppskattade rapporter till hamnen.se

I mörka december ger sig ett seglargäng ut på en rekordkörning med en RIB-båt runt Gotland. Rekordet möter kritik i kommentarsdelen på hamnen.se. Flera menar att det är otidsenligt att försöka sig på rekord där koldioxid-utsläppen är höga.

Några andra rekord som sattes under 2007:

¤ över Atlanten i segelbåt: Trimaranen Groupama 3 med Fracnk Cammas slog rekordet i Columbus kölvatten. Det nya rekordet ligger på 4 dagar, 57 minuter och 54 sekunder. Medelfart: 29.26 knop.

¤ Längsta distans på 24 timmar: Groupama 3 med 794 sjömil, vilket innebär en medelfart på 33, 08 knop.

Det blåste hårt på många regattor under 2007:

Fastnet Race: 271 startade, 51 seglade i mål
Middle Sea Race: 55 startade, 15 seglade i mål
I pågående Barcelona World Race: 9 startade, 3 bröt masten plus ett roderhaveri

Hydrofoil trimaranen L’Hydroptere förbättrar sitt rekord från 46.5 til 47.2 knop.

Allt det här, och en hel del till, hände i båtvärlden under 2007. Vad som händer under 2008 hittar du som vanligt på www.hamnen.se.

Gott Nytt År önskar redaktionen för hamnen.se

nytt_07botb43r

Relaterade artiklar

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.

Kommentarer (0)

Lämna en kommentar