72-åring först att korsa Atlanten i en tunna

Crossing Atlantic crossing 1Man skulle kunna tro att det var en långtråkig uthållighetsövning men Jean-Jacques Savin ska ha njutit – nästan alla dagar.

Det tog fransmannen Jean-Jacques Savin 123 dagar att korsa Atlanten i en tunna. Han startade 26:e december från Kanarieön El Hierro och började att driva västerut med strömmarna.

Efter 122 dagar nådde han Karibien och på den 123:e dagen blev han bogserad i hamn.

Tunnan har han byggt själv. Den är tre meter lång och 2,10 meter bred och har ett bostadsutrymme på sex kvadratmeter.

Se också:
Hamnen.se korsar Atlanten i segelbåt värd 100 miljoner kr.
Yrvind ger sina bästa tips.
Rekordslakt av kölbåtsrekordet över Atlanten. 

Inspirationen för äventyret kom från hans ”andliga fader”, navigatören Alain Bombard som korsade Atlanten ensam 1952.

Troligen hade Jean-Jacques Savin det bra mycket bekvämare än sin förebild som seglade i en 4,5 meter lång gummibåt i princip helt utan proviant. Han gick ner 25 kg och lades in på sjukhus när han väl kom i land.

Crossing Atlantic crossing 2Jean-Jacques Savin är en ex-militär, fallskärmsjägare, och verkar ha behållit lugnet i tunnan under hela resan. ”Det var aldrig långtråkigt”, säger han.  

Jean-Jacques hade med sig frystorkad mat och verkar ha levt ganska gott. Inte minst då han den 23:e mars då han fick påhälsning av Amerikanska Charleston-baserade skeppet Ronald H. Brown som langade över 30 kg mat.

Dagarna passerade snabbt.

– Jag var aldrig uttråkad. Jag beundrade solnedångångar- och uppgångar och njöt av att vara på havet, säger Jean-Jacques till fransk media.

I ett logginlägg dag 96 rapporterar han att han bara upplevt åtta svåra dygn varav ett var riktigt tufft – på grund av en storm. Men värst framställer han ändå situationen när han i slutet på februari nästan blev påkörd av ett fraktfartyg.

– De svarade inte på mina radioanrop och jag kände mig som om jag låg fastbunden mot en järnvägsräls och såg tåget komma mot mig. Lyckligtvis kunde jag dra ett nödbloss och göra mig synlig.

Jean-Jacques Savin landade till slut på den lilla ön Sint Eustatius och verkar vara i god form.

Fotnot: Bilderna i artikeln är fotograferade innan starten av äventyret. 
Foto: www.facebook.com/BOUTESA.