Dödslängtan eller njutning?

Långfärdsskridskor i skärgården.

Vissa hävdar att en rejäl vinter kan göra skärgården mer rättvisa än sommarsol och smultronbris. Här berättar seglaren och skridskofantasten Erik Brunnberg om en ljuvlig sjumilatur.

Har du dödslängtan?
– Snarare tvärt om – aptit på livet! På bilden står jag på en istunga som är helt bärig ända till kanten.

Var är bilden tagen?
– Den är tagen av Leff Dahl strax norr om Möja i mars 2012. Vi åkte ca sju mil den dagen, från Ljusterö upp till Svartlöga och sen längs iskanten ner till Möjaström där vi tog vaxholmsbåten till Sollenkroka. Ljuvligt att åka skridskor på fjärdar där man normalt seglar på sommaren. Helt nya ljud och upplevelser.

Hur farligt är det att åka långfärdsskridskor i skärgården?
– 
Med rätt kunskap och rätt utrustning kan man göra sådana turer utan att det behöver innebära några större risker. Men man måste vara förberedd och ha med sig rätt utrustning som ispik, dubbar, ryggsäck som ger flytkraft, kastlina och ombyte. Framförallt skärgårdsis är väldigt föränderlig, att någon annan har åkt på en is precis innan man själv kommer dit är ingen säkerhetsgaranti.

Hur ser isarna ut i år?
– 
Hittills har det varit dålig tajming med kyla och snöfall, så det mesta som lagt sig har ett trögåkt snötäcke på sig. Men med kylan som varit de senaste dagarna lär skärgårdsisarna snart lägga sig ordentligt.