Full fart på delfinerna i Kalmarsund

 

Två flasknosdelfiner på tillfälligt besök

”Det var inte vi som hittade delfinerna. De hittade oss. Det är en gåshudsupplevelse som jag alltid kommer att bära med mig”, berättar Per Bengtson, biolog på Naturskyddsföreningen, som håller i kameran. Se filmen från mötet med delfinerna under en stilla höstpaddling i Östersjön. Flasknosdelfinerna är på tillfälligt besök i Östersjön och letar sig förhoppningsvis ut till saltare och varmare hav när vintern kommer. Men det finns en mindre val som faktiskt bor i Östersjön. Tumlaren är starkt hotad och ganska okänd. Läs mer om valen som lever i våra svenska vatten: https://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/tumlaren-maste-skyddas Efterlysning! Har du eller någon du känner sett tumlare under året så rapportera in det till Naturhistoriska riksmuseets forskare på https://www.gbif.se/tumlare/index.php/report/create Dela gärna detta vidare!

Posted by Naturskyddsföreningen on den 9 november 2015

Flera medier har rapporterat om flasknosdelfinerna som huserar Kalmarsund. Intresset för fenomenet växer snabbt. Inte minst i Facebook-gruppen Kalmarsunds delfiner.

Fotona på samt inläggen och vittnesmålen om hur delfinerna har lekt, hoppat och förflyttat sig är många och ett färskt inlägg rapporterar att delfinerna nu har letat sig till Klintemåla två mil norr om Figeholm.

Följarna av denna offentliga grupp kan också läsa om att delfinerna har lekt inne i Klintemålas hamn hela dagen, ivrigt påhejade av nya och gamla delfinentusiaster.

Delfinerna påstås vara intelligenta. Men frågan är ändå om de förstår hur många följare de har?