I isskåp på havet i en månad

I isskåp på havet i en månad
I isskåp på havet i en månad

I isskåp på havet i en månad
Två burmesiska fiskare räddades av en helikopter sedan de flutit omkring i ett isskåp i havet utanför norra Australien i nästan en månad, skriver DN.se.
Foto:AFP

Männen som båda är i 20-årsåldern upptäcktes av en australisk helikopter på en rutinmässig gränsbevakningstur utanför Cap York. De hade varit ombord på en tio meter lång thailändsk fiskebåt som sjunkit i dåligt väder två dagar före jul.

Männen hade lyckats rädda sig upp i fiskebåtens trånga isskåp som höll sig flytande. 18 andra besättningsmän hade hamnat i vattnet utan flytvästar och befaras alla ha drunknat.

De två nödställda upptäcktes i lördags av en slump när ett kustbevakningsflygplan fick syn på dem under en rutinflygning. När de till slut kunde hissas ombord på en räddningshelikopter var de kraftigt uttorkade och fördes till ett sjukhus i Queensland.

– När vi hissade ned en ytbärgare för att plocka upp männen hoppade en av dem i vattnet och drog ned bärgaren under ytan. Han var verkligen mån om att komma därifrån, säger helikopterpiloten Terry Gadenne till Sydney Morning Herald.

– När vi väl fick ombord dem drack de två liter vatten var på några sekunder.

De två fiskarna hade flutit omkring i isskåpet i 25 dagar när de räddades. De hade druckit regnvatten som samlade sig på botten av skåpet och där fanns också en del fisk. Hur de fått tag på fisken är ännu oklart

Många har läst

Populära båttester

  • Upptäck Vänerns båtpärlor med Skippo

    Färdmål

Skippo tipsar

Topplistor

  • Gör det själv – sommarsäsongen är runt hörnet

    Till Kunskap

Preppa för sjösättning

Hållbarhet & miljö