Mercury 450 Racing – lansering av nytt monster

Mercury 450 hpMercury har spetsat sitt 4,6-liters block som nu ska leverara enormt vridmoment och ett vikt/effekt-förhållande som skiljer sig från mängden. 

Det kom knappast som en blixt från klar himmel att Mercury skulle lansera en ny värstingmaskin. När Yamaha kom med sin bjässe på 425 hk så var ju Mercury tvungna att kontra. 

Men på pappret är de knappast konkurrenter mer än till antalet hästkrafter. Maskinerna skiljer sig väldigt mycket. I grova drag kan man säga att Yamahan är en biffig arbetshäst medan Mercuryn är lättfotat med fokus på fart.

Mercury stod ut från mängden med sin 400R som levererar otroligt mycket kraft per kilo. Med den nya 450-hästaren fortsätter de på det inslagna spåret. 

Maskinen är baserad på motorblocket från Mercury 300R på 4,6 liter. Ej att förväxla med Mercury 400R som är på 2,6 liter. 

För er som inte orkar läsa den långa och halleluljastämmiga pressreleasen längre ner i artikeln så kommer här en beskrivning av vad jag ser som de spännande delarna i specifikationen: lite lägre toppvarv än lillasyster på 400 hk,  lägre ljud från kompresson, högre vridmoment, lågt placerat vattenintag, högt vikt/effektförhållande, minskade vibrationer.

Mercury 450 2Låg vikt, hög effekt, noskon och en aggresiv propeller. Nya Mercury 450 är en dröm för den fartfrälste. 

Mercury 450 1Formen följer samma stil som de senaste modellerna Mercury lanserat. 

Pressreleasen i sin helhet:
”Nya Mercury Racing 450R-utombordare är särskilt konstruerad för högpresterande sporter som kräver mycket kraft. 450R har en 4,6 liter V8-fyrtaktsmotor med en unik Mercury Racing-kompressor som i kombination genererar en toppeffekt på 450 hästkrafter samt ger ett vridmoment som är 40 procent högre än i vår kraftfulla 400R. Nya 450R är betydligt lättare än en jämförbar motor och har ett enastående effekt-/viktförhållande i ett kompakt och effektivt paket. I 450R kombineras exempellös acceleration och maxhastighet med robust tillförlitlighet och senaste teknik från Mercury Racing. Motorn finns med olika växelhus, styrsystem, parallellstag och stylingalternativ så att du kan skapa ett helt unikt prestandapaket som är redo att köras dygnet runt. Det bästa av allt är att Mercury Racing 450R levererar all prestanda med vanlig 95-oktanig bensin.

Överladdad prestanda
Mercury 450R är konstruerad, egenutvecklad  och tillverkad i Wisconsin i en särskild Mercury Racing-produktionslinje. Mercury 450R är baserad på samma 4,6 liter V8-motor som används för Mercury Racing 300R-utombordarmodeller. Det patenterade 64 graders  aluminiumblocket är försett med topplock i aluminium i en Mercury Racing-konstruktion med fyra ventiler (QC4) och dubbla överliggande kamaxlar (DOHC). Ventilsystemet omfattar en insugskamprofil med hög prestanda och racinganpassade Inconel-avgasventiler. Kamaxlarna är kedjedrivna och löper i ett oljebad och därmed finns ingen kamrem som måste underhållas.

Mercury Racing tillämpar sina erfarenheter av överladdning för att utnyttja kraften i 4,6 liter V8-motorn optimalt. En 2,4 liter remdriven kompressor genererar laddtryck utan eftersläpning för direkt gasrespons. Kompressorn är vattenkyld för att sänka temperaturen hos laddluften och ökar därmed effekten. Laddluftskylaren som utvecklats av Mercury Racing sänker temperaturen hos laddluften ytterligare och ökar luftens densitet vilket bidrar till ökad effekt. En specialanpassad insugsljuddämpare eliminerar höga kompressorljud medan ett härligt racingljud fortfarande bibehålls.

En laddtrycksregulator justerar laddtrycket automatiskt beroende på omgivningsförhållanden så att prestandan alltid hålls på topp. För att hantera motorvärmen bättre har Mercury Racing 450R en särskild oljekylare med hög kapacitet och en unik tryckventil i riggdelen som ger ett högre kylvattenflöde när det behövs. Elektronik och andra motorkomponenter har utvecklats och placerats på ett så kompakt och underhållsvänligt sätt som möjligt. Den noga uttänkta konstruktionen och placeringen av den nya kompressorn och laddluftskylaren gör att samma smala kåpa som på 300R kan användas på 450R  förutom att luftintagen är större. Precis som alla andra utombordare från Mercury Racing kan 450R monteras med 26 tums avstånd mellan motorerna vid flermotormontage, perfekt för att maximera akterspegelbredden på nya båtar eller vid motorbyten.

Mercury Racings ingenjörer har hanterat alla aspekter av prestanda vid konstruktionen av 450R och konstruktionen och vikten hos varje komponent är noggrant genomtänkt för att uppnå maximal kraft och minimera totalvikten. Resultatet är ett utmärkt effekt/viktförhållande; 450 hästkrafter från en utombordare som väger så lite som 313 kg, det bästa effekt-/viktförhållanden för utombordare med en märkeffekt på 400 hästkrafter och över.

 Varvtalsområde vid fullgas (WOT)  är 5 800–6 400 r/min och här har Mercury Racings propellrar optimal acceleration, effektivitet och topphastighet.

Inspirerad teknik 
Mercury Racings unika avancerade mittsektion (AMS) har robusta styrplattor i rostfritt stål och förstärkta motorfästen som stabiliserar utombordaren och ger bättre hantering i höga hastigheter. Ett parallellstagsfäste bak (tillval) i den avancerade midsektionen ger en stark, extra lätt åtkomlig fästpunkt vilket förenklar installation för katamaraner och andra höghastighetstillämpningar.

AMS isolerar även motorenheten från akterspegeln så att båten blir tyst och vibrationsfri. Den elhydrauliska servostyrningen ger säker och noggrann styrning vid alla hastigheter.

450R har även en högeffektiv laddkapacitet. 115 A-generatorn är perfekt för elektronik som kräver mycket ström. När batteristyrningen (Idle Charge) registrerar att batterispänningen är låg, höjs motorns tomgångsvarvtal automatiskt för att förstärka generatorns uteffekt tills alla batterier har laddats till optimal nivå.

Underhållsluckan i kåpan kan enkelt öppnas för att kontrollera och fylla på olja
utan att kåpan behöver tas av. En inbyggt bärhandtag med spärr underlättar när motorkåpan ska tas av för service.

Växelhusalternativ
Det välkända Sport Master-växelhuset, som är utvecklat för båtar med en hastighet över 70+ knop, har egenskaper som lågt placerat vattenintag, en halvmåneformad främre kant i växelhusets torped för maximal effektivitet, och för 450R, en massiv propelleraxel i rostfritt stål som är 1,25 tum i diameter. Sport Master växelhus kan användas i allt från båtar med singelmontage till båtar med flera motorer och förbättrar båtens hantering, hastighet och effektivitet i rätt applikation. Den välvda skeddan motverkar propelleraxelns vridmoment för bättre prestanda och hantering av båtar med en motor. 450R finns även med 5.44 HD-växelhus för hastigheter upp till 75 knop och standardmontering. Alla växelhusen på 450R har en utväxling på 1.60:1 för bättre acceleration och hastighet.

Mercury Racing-propellrar
Mercury Racing-propellrar är utvecklade för att maximera båtens prestanda och hantering för  alla användningsområden. Våra tekniker tillverkar varje propeller för hand till precisionskonstruerade konststycken som är anpassade för särskilda båttyper och prestanda- mål. Varje propeller balanseras och mäts för att garantera perfekt prestanda. Till nya 450R-modeller med Sport Master-växelhuset rekommenderas våra MAX5- och Outboard CNC Cleaver-propellrar. För tillämpningar med 5.44 HP-växelhus är Mercury Racings Bravo I FS, Bravo I LT, Enertia ECO XP och Rev 4 XP utmärkta alternativ.

Mercurys Transient Spark Technology optimerar tändningen för att ge bättre vridmoment under accelerationsfasen. Adaptiv Speed Control varvtalshållare med anpassad Mercury Racing-kalibrering håller motorns varvtal automatiskt oavsett belastning eller förhållanden, som sjögång, kraftiga girar, vattensport och låg planingsfart, för att behålla båtens fart utan att gasen måste justeras regelbundet. 

450R är kompatibel med Mercury Racing Zero Effort Digital-reglage och alla Mercury Marines digitala reglageboxar, som kan hantera och justera gaspådraget för upp till sex utombordare med en spak i vissa tillämpningar. Digital gas- och växelteknik förbättrar båtens egenskaper genom att växlingen blir mjukare och gasen reagerar snabbare medan kabeldragning och underhåll minimeras. Tillvalet Joystick Piloting for Outboards  (JPO) finns för båtar med två till sex utombordare och ger intuitiv, fingertoppstyrning av båten i 360 grader för tilläggning i trånga förhållanden plus bekvämligheten med Skyhook®-elektroniskt ankare  och integrerad automatisk styrning.

Mercury VesselView ger mer systeminformation och motordata än något annat displaysystem i båtbranschen. VesselView kan övervaka varvtal, hastighet, bränsleflöde och bränsleeffektivitet, temperatur, trim etc. samtidigt för upp till sex utombordare på en sju eller nio tums pekskärm. VesselView omfattar även styrning av Advanced Sound Control för de motorer som har denna funktion, man kan välja mellan ett sportigt ljud eller ultratyst gång.

Tillförlitlighet
450R är konstruerad för de krävande förhållanden som uppstår till sjöss. Motorn har testats, testats och testats igen, både i laboratorium och i vatten, på en resa utan slut som avser att överträffa de högsta förväntningarna hos de mest krävande kunderna. Kör säkert på öppet vatten.

Färger
Mercury Racing 450R finns i Cold Fusion vit och legendariskt Mercury-Phantom Black. Modeller i Cold Fusion vit kombineras med paneler med Devil Red Eye-accenter med midesektion (AMS) och växelhus i vitt. Modeller i svart har paneler med grafitgrå accenter och matchande AMS och växelhus i grafitgrått. Det finns paket med paneler i Devil Red Eye, grafitgrått och kolfiber för 450R-utombordare som passar många båtars färgkombinationer.

Den helt nya 450R  tillverkas för fullt och leveranser till kunder har redan börjat.

Om Mercury Racing
Mercury Racing är baserat i Fond du Lac, Wis., och är en del av Mercury Marine, som är ett ledande företag för marina drivsystem för båtar i hela världen och som ger dig en spännande båtupplevelse. Mercury Racing använder toppmodern teknik och
tillverkar högeffektiva utombordare, drev, propellrar, delar och tillbehör. Mercury Racing tillverkar även högeffektiva motorblock för fordonsindustrins eftermarknad. Mercury Marine är en del av Brunswick Corp. (NYSE: BC), världens största tillverkare av fritidsprodukter som båtar, båtmotorer, träningsutrustning, biljardbord, tillbehör och spelrumsmöbler.”