Ökad rysk aktivitet nära norska gasledningar

Ökad rysk aktivitet nära norska gasledningar

Elias Johansson Rimsby

Rysk_Ubat_Arktis Norges naturgasledningar är som bekant en viktig energilivlina för hela Europa. Därför ser man mycket allvarligt på den ökade aktiviteten med ryska ubåtar i området.

Den norska havsövervakningsplanen P-3 Orion har bland annat fångat en kärnkraftsdriven kryssningsrobotubåt av Severodvinsk-klass på video. Likaså en atomdriven Dolgorukiy-klass-ubåt. Båda i närheten av de gasledningar som transporterar mängder med naturgas till Europa, skriver Aftonbladet.

Se också:
Nu ger Försvarsmakten råd till båt- och skärgårdsfolk
Ny effektiv svensk torped ska hålla ryssen stången

Enligt det norska försvaret blev den ryska aktiviteten mer intensiv efter sprängningen av Nord Stream-ledningarna förra året. Det finns också exempel på hur Ryssland har gjort styrkedemonstrationer i området genom att åka ut med flera fartyg. Med bakgrund av detta pekar nu det norska försvaret nu på vikten av samarbete med allierade i området. Ett område som är svårt att övervaka med tusentals kilometer av gasledningar.

Höjd beredskap

– Vi uppfattar inte att det finns något direkt hot mot norsk olje- och gasproduktion eller infrastruktur, men det här är ett resultat av de höjda spänningsnivåerna i världen mellan öst och väst. Det vi såg efter Nord Stream-explosionerna var att det finns sätt att påverka väst på. Vi har höjt beredskapen i förebyggande syfte för att stärka skyddet, säger Norges marinchef Rune Andersen till Aftonbladet.

Även Nato har betonat vikten av att skydda ledningarna och att avskräcka attacker. Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen besökte gasfälten i Arktis så sent som i förra veckan.

Elias Johansson Rimsby

Rysk_Ubat_Arktis

Skriv kommentar

Lämna en kommentar

Relaterade artiklar

Aurora_sammanfattning_inledningsbild

Marinchefen – vi är väldigt farliga på hemmaplan

Stridsbat-90-crash-stop

Svenska och brittiska kustjägare i tuff strid på Korsö

Minsveparen_M20_inledningsbild

Minsveparen M 20 räddade hundra judar i Öresund

Ubat_livet_ombord

Så är livet ombord på en stridsberedd ubåt