Oxe – ny svensk snurra med 200 dieselhästar

Redaktionen

Den nya svenska dieselutombordaren OXE väcker stort intresse i båtvärlden.

I grunden är det en dieselmotor från General Motors som det svenska företaget Cimco Marine i Ängelholm helt sonika har marinkonverterat. Bland annat är den väl beprövad i bilar av märkena Chrysler och Opel.

Resultatet är en motor med imponerande högt vridmoment och som enligt uppgift dessutom ska vara både starkare och mer uthållig än motsvarande bensinutombordare.

Till en början kommer man främst att vända sig till den professionella marknaden där driftsäkerhet och långa serviceintervaller prioriteras högt. På sikt kan det dock även bli aktuellt att erbjuda motorn till fritidsbåtägare.

Oxe Diesel, som motorn heter, premiärvisades på båtmässan i Amsterdam förra veckan och är på cirka 200 hk. Kraftöverföringen sker via remmar, vilket enligt uppgift ska bidra till driftsäkerheten och göra det möjligt att överföra ett så pass stort vridmoment som 370 NM, vilket Oxen levererar.

Företeelsen med utombordardiesel är på intet sätt ny. Det har funnits tidigare såväl i Amerika som i Asien men då har det rört sig om betydligt mindre kraftfulla paket som aldrig ledde till någon vidare framgång.

En rimlig gissning är att det även denna gång kommer att dröja innan dieselutombordaren blir någon större hit hos den breda allmänheten.

Vad motorn kommer att kostar är ännu inte fastställt. Om någon månad påbörjar man produktionen i en mindre skala. Om ett år beräknas den vara igång fullt ut.

En presentation av det skånska företaget och vad Oxen är för något.

En djupare inblick i motorns koncept och funktionalitet.

Hur ska transmissionen stå pall för vridmomentet? Här berättar företaget själva.

En beskrivning av hur denna specialla utombordare är uppbyggd.

batprylar_2014_Oxe_Ingang_OxeIngangFix

Relaterade artiklar

Mercury_V10_400R_inledningsbild

V10 400R – ny högpotent racingmotor från Mercury

OXE_Hybrid_450 _inledningsbild

OXE Hybrid 450 – världens första dieselelektriska snurra

Yamaha_XTO_450_V8_inledning

XTO 450 hk V8 – Yamahas nya kraftfulla utombordare

Mercury_V12_forsta_intryck

Mercury V12 600 hk – första intrycken från testen

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar