Partybåtar till salu!

Redaktionen

Den som förknippar ordet “partybåt” med stora plastbåtar och mycket flybridge får vidga vyerna. Nu är det köpläge på riktiga mingel–kryssare värda namnet. 

Pressmeddelandet i sin helhet:

Nu säljs tre anrika men modernt utrustade båtar på auktion. Ett båtliv från en svunnen tid söker en ny hamn.

I somras gick Göteborgsföretaget Kulturbåtarna AB i konkurs efter ett par expansiva men ekonomiskt tunga år. Av konkursförvaltarens utredning framgår att bolagets snabba tillväxt med stora investeringar och bristande kostnadskontroll orsakade konkursen.

Säljs var för sig
Efter att först ha försökt sälja hela rederirörelsen intakt byter konkursförvaltaren på Rosengrens advokatbyrå strategi och vänder sig till en internationell marknad via auktionssajten PS Auction.

Nu ligger båtarna vid kaj i Göteborg och att gå ombord är som att kliva in i en tidsålder då tempot var lite lägre. Med vackra salonger, mörk blank träinredning, skeppsklockor och mässingsdetaljer.

 Ellen af Bohuslän är denäldsta båten i flottan. Byggd 1885 av Motala Verkstad. Längd: 23,24 meter. Bredd: 4,7 meter. 70 passagerare, varav 50 ätande.

Systerfartyget Svea af Bohuslän såg dagens ljus 19 år senare. Nya Skärgården, med byggår 1915, är störst. Alla tre har en lång historia med passagerartrafik i svenska kustvatten.

Surt men hoppfullt
– Konkursen var trist, men det är roligt att få hjälpa till med att se till att de här fina båtarna hamnar hos nya ägare. Det är svensk kulturhistoria och ett verkligt fint exempel på återbruk av kvalitetsprodukter i en cirkulär ekonomi, säger Per Henriksson, vd PS Auction.

De tre svenskbyggda kulturbåtarna är i bra skick, enligt den externa värdering som gjordes i februari i år. Särskilt gott skick har den största båten Nya Skärgården jämfört med likvärdiga båtar. Båten har varit i passagerartrafik både på öst- och västkusten.

13 millar
Rederiet investerade en miljon kronor i inredning och uppdaterad teknik. Båten tar 225 passagerare, har ett komplett restaurangkök och plats för 140 ätande gäster. Värderingsintyget hamnade på 13 Mkr.

Bara för nöje
Nya Skärgården gick i passagerartrafik mellan Göteborg och Strömstad. Men de tidigare ägarna bedrev också passagerartrafik till och från Nya Älvsborgs fästning i Göteborgs hamninlopp och nöjeskryssningar i Göteborgs skärgård med omnejd.

Auktionen på www.ps.se avslutas torsdagen 29 november.

Ovan: Nya Skärgården. Byggd 1915 av Motala Verkstad. Längd: 32,11 meter. Bredd: 6,32 meter 225 passagerare varav 140 ätande.

Ovan: Svea af Bohuslän. Byggd 1904 av Bergsunds Mekaniska Verkstad. Längd: 20,16 meter. Bredd: 5,1 meter. 70 passagerare varav 42 ätande.

Foto: Kristian Målbakken.

nyheter_2018_Partybat_Ellen_Ellen_af_Bohuslan_1

Relaterade artiklar

Midnight_Express_52

Midnight Express – vårens vildaste vidunder

nyheter_2019_Mijlonstod_till_Svenska_klassiker_Mariefred_Arne_Sundstrom

Nytt miljonstöd till svenska klassiker

Reportage_2018_SeaRay440_Ingang_SeaRay_400_SLX

Sea Ray 400 – en läcker modell som viker ut sig

Spektakulart_2017_TynningoBoende_Ingang_Tynningo_fasad

Bakom fasaden döljer sig drömboendet!

Skriv en kommentar

Lämna en kommentar